Ga naar de inhoud
1,89 euro per liter

Tanken extreem duur: benzineprijs op recordstand

Beeld © ANP

De prijs van een liter benzine heeft het record uit 2012 geëvenaard. Langs de snelweg betaal je gemiddeld 1,895 euro.

Dat blijkt uit gegevens van consumentenorganisatie United Consumers (UC), dat sinds 2001 dagelijks de brandstofprijzen in de gaten houdt.

75 euro

Met een benzineprijs van bijna 1,90 euro kost een volle tank (40 liter) je nu meer dan 75 euro.

Ook de prijs van een liter diesel is op dit moment extreem hoog, hoewel het record uit 2012 voor die brandstof nog net niet gehaald is. De gemiddelde landelijke adviesprijs is nu 1,525 euro. Bijna negen jaar geleden was dat even 1,558 euro.

Wereld van verschil

De brandstofprijzen stijgen de laatste maanden hard, omdat de olieprijs ook behoorlijk in de lift zit. Dat komt omdat de economie op veel plekken weer aantrekt. Dat zorgt ervoor dat er weer meer vraag naar olie is en dus gaat de prijs omhoog.

Het is een wereld van verschil met een jaar geleden. Toen de pandemie net in alle hevigheid was losgebarsten kelderde de vraag naar olie en het aanbod was gigantisch. Aan de snelweg tankte je in maart vorig jaar voor iets meer dan 1,50 euro, maar op veel plekken kon je zelfs voor minder dan 1,40 euro per liter je auto volgooien.

Olieprijs omhoog?

Of de prijs van brandstof verder gaat stijgen, hangt vooral van de ontwikkeling van de olieprijs af, die in ieder geval vandaag weer verder omhoog gaat. 

Toch is het niet zo dat als de olie – zeg – 10 procent duurder wordt, de benzineprijs net zo hard stijgt. Dat komt omdat de benzineprijs in Nederland voor 60 procent bestaat uit belastingen. Volgens United Consumers wordt minder dan een derde van de benzineprijs bepaald door productiekosten. Die bestaan weer uit de inkoopprijs van olie en de raffinagekosten.