Ga naar de inhoud
Veiliger rijden

EU-regels: fitting voor alcoholslot en snelheidscontrole in auto's verplicht

Een alcoholslot in de auto. Beeld © Phil Nijhuis

Vanaf juli 2022 moeten nieuwe auto’s in de EU aan heel veel nieuwe voorwaarden voldoen. Of je nou wil of niet: jouw nieuwe wagen waarschuwt straks als je te hard gaat, houdt in de gaten of je niet wegdommelt en heeft zelfs een fitting waar een alcoholslot op kan. Auto's worden er ruim 500 euro duurder door.

Nieuwe auto's moeten veel veiliger worden dan de huidige auto’s, vindt de EU. En dat betekent dat de auto waar je straks in rijdt een hele grote computer wordt, vol sensoren, camera’s en technische hulpmiddelen.

Wie de afgelopen jaren al een moderne auto aanschafte, zal overigens van de meeste snufjes niet van zijn stoel vallen. Maar voor mensen die gewend zijn om eenvoudige wagens te rijden gaat er heel veel veranderen.

Hardrijders aangepakt door auto

De belangrijkste nieuwe regel is dat straks iedere auto die nieuw op de markt komt in de EU voorzien moet zijn van een systeem dat te hard rijden moet voorkomen. Over de precieze technische specificaties wordt nog gesteggeld. Iedereen die er iets over te zeggen had, kon dat tot vorige week doen.

Mogelijkheden zijn dat je een vibratie krijgt op je gaspedaal, een geluidje dat afgaat, een gaspedaal dat tegendruk geeft als je te hard gaat of dat je tijdelijk minder motorvermogen hebt.

In alle gevallen moet het eenvoudig te negeren zijn voor de automobilist. Geef je een dot extra gas na de waarschuwing, dan wordt het waarschuwingssignaal stopgezet.

Populaire
Lees ook:
Populaire elektrische auto van Volkswagen terug naar garage voor softwareupdate

Om notoire hardrijders en tegenstanders van overheidscontroles maar vast gerust te stellen. Je moet het systeem ook met gemak helemaal uit kunnen zetten, dat is wel al definitief besloten. Hoewel het ook verplicht bij het starten van de motor weer aan moet gaan.

Ausschalten

Maar niet iedereen is er even enthousiast over. De Duitse autobouwers laten weten dat ze een visueel signaal (een brandend lampje, of iets dergelijks) een beter idee vinden dan geluiden of trillingen. Die irritante waarschuwingen zullen er volgens hen alleen maar voor zorgen dat veel automobilisten de boel helemaal uitzetten. En daar heb je zogezegd niks aan.

De Europese Commissie besluit pas in het laatste kwartaal van dit jaar wat en of het wat met de feedback gaat doen.

Alcoholslot?

Over een hele rits andere veiligheidssnufjes is eind vorige maand wel al een definitief besluit gevallen. Zonder al te veel gemor zijn de specificaties vastgesteld voor

  • Een systeem dat in de gaten houd of je niet wegdommelt of afgeleid raakt.
  • Een alarmlicht dat aangaat als je vol op de rem stapt.
  • Achteruitkijkcamera of parkeersensoren.
  • Een fitting voor een alcoholslot.

Dat laatste betekent niet dat iedere auto daadwerkelijk met een alcoholslot geleverd wordt, maar die moet er wel eenvoudig op te monteren zijn.

De
Lees ook:
De Europese klimaatwet: harde doelen, boterzachte eisen

Ook moeten auto's straks standaard uitgerust worden met rijbaanassistentie, dat zorgt ervoor dat je niet onbedoeld van rijstrook wisselt en ingrijpt als je ergens tegenaan dreigt te rijden. Ook is een noodstopmechanisme verplicht dat ingrijpt als de auto voor je opeens stilstaat.

En als laatste moeten auto’s ook hun eigen zwarte doos krijgen. Die slaat alle gegevens van de auto van de laatste seconden voor een crash op.

Auto wordt duurder

Bij al die extra's op de auto horen ook kosten. Uit een doorrekening in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat de kosten voor fabrikanten per personenauto met 516 euro stijgen. Of dit nadeel volledig doorberekend wordt aan de klant, zal moeten blijken.

Daar staat dan weer tegenover dat de maatregelen heel veel ongelukken moeten voorkomen. Volgens het Europees Parlement zou alleen de snelheidsassistent als 20 procent van de verkeersdoden voorkomen.

Slecht nieuws voor de schatkist

Aan de andere kant: als je je met een beetje extra hulp wél aan de snelheidsregels houdt, kan er ook flink bespaard worden op snelheidsboetes.

Vorig jaar kostte de gemiddelde prent voor een snelheidsovertreding 64,19 euro. In totaal gingen we bijna 6,4 miljoen keer de fout in. Dat leverde de staat dus zo'n 400 miljoen euro op.