Scheiding rijkste echtpaar

Bill en Melinda Gates hebben 121,5 miljard euro te verdelen

04 mei 2021 13:46 Aangepast: 04 mei 2021 14:00
Melinda en Bill Gates in 2018 in New York. Beeld © ANP / Getty Images / John Lamparski

Het rijkste koppel ter wereld van dit moment gaat uit elkaar. Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn vrouw Melinda gaan scheiden. Zij schiet waarschijnlijk met stip omhoog in de top van de lijst van 's werelds rijkste vrouwen. Het vermogen van het echtpaar is 146 miljard dollar (121,5 miljard euro).

Hun 27-jarige huwelijk is 'onherstelbaar gebroken', blijkt uit de scheidingspapieren die zijn ingediend in de staat Washington, meldt persbureau Bloomberg. Het stel leerde elkaar kennen op de werkvloer bij Microsoft en trouwde in 1994. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bill en Melinda Gates kondigen scheiding aan: 'We kunnen niet langer groeien als koppel'

"We geloven er niet langer in dat we nog kunnen groeien als echtpaar in de volgende fase van ons leven", aldus een gezamenlijke verklaring van het stel op Twitter. Hoe de twee de scheiding op financieel gebied gaan uitvoeren, is onduidelijk. 

Scheidingscontract

In de scheidingspapieren die zijn ingediend bij de rechtbank, staat slechts het verzoek om hun bezittingen te verdelen zoals in 'ons scheidingscontract', blijkt uit het document met de aanvraag voor de scheiding, dat website TMZ publiceerde. Wat er in het scheidingscontract staat, wordt niet vermeld.

Of Melinda de helft krijgt van het vermogen van Gates, is de vraag. In Washington, de staat waar zij wonen, geldt de wet dat vermogen dat is vergaard tijdens het huwelijk gelijk wordt verdeeld over de twee echtelieden. Zij kunnen er wel voor kiezen om sommige bezittingen hier niet in mee te tellen. 

Aandelen Microsoft

Zoals het belang dat Gates nog heeft in het bedrijf dat hij samen met Paul Allen oprichtte in 1975. De 1 procent aan Microsoft-aandelen die hij volgens Amerikaanse media nog heeft, zijn met de huidige beurskoers goed voor bijna 19 miljard dollar. 

Een flinke smak geld, maar Gates heeft z'n risico's op de beurs al jaren goed gespreid, via investeringsvehikel Cascade Investment. Dit bedrijf, waar Gates de touwtjes strak in handen heeft, beheert zijn aandelenbelangen in andere grote bedrijven. 

Uitgebreide portefeuille

Zo heeft Gates flinke belangen in het Canadese spoorwegbedrijf, het Amerikaanse vuilnisbedrijf Waste Management en kabelmaatschappij Liberty Global, een van de eigenaren van VodafoneZiggo. 

Daarnaast heeft Cascade Investment belangen in tractorfabrikant John Deere en Berkshire Hathaway, het bedrijf van superbelegger Warren Buffett. De aandelenportefeuille van Cascade is goed voor bijna 75 miljard dollar, meldt de site Fintel.io, dat zich baseert op meldingen van aandelentransacties die zijn gedaan bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bill Gates en Shell investeren weer in vliegtuig op waterstof

In de afgelopen jaren kwam het echtpaar vaak in het nieuws met hun Bill & Melinda Gates Foundation. Sinds de oprichting hiervan, in 1999 heeft het stel hier tientallen miljarden in gestoken, met als doel om wereldwijd armoede terug te dringen en de gezondheidszorg te verbeteren. Per jaar doneert de filantropische stichting zo'n 5 miljard dollar. 

Eigen stichting

Eind 2019 had de Foundation een vermogen van bijna 50 miljard dollar, blijkt uit het meest recente jaarverslag. Het echtpaar blijft in het bestuur van de stichting en er worden geen veranderingen verwacht, laat de stichting weten aan onder meer The New York Times.

Het verdelen van dit vermogen zou overigens ook een hele moeizame klus zijn, omdat ook Warren Buffett miljarden heeft gedoneerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Goede doelen:

Bill Gates bouwt 'voor de zekerheid' zeven fabrieken voor coronavaccin

Maar stel dat de foundation toch wordt verdeeld tussen de twee en Melinda de helft krijgt van het totale vermogen van het echtpaar, dan is zij in een klap de op een na rijkste vrouw ter wereld op de Bloomberg miljardairslijst. Volgens deze index, die is gebaseerd op actuele beurskoersen, is Gates goed voor 146 miljard dollar (bijna 121,5 miljard euro). 

Rijke vrouwen

Melinda zou dan goed zijn voor 73 miljard dollar, waarmee zij alleen Francoise Bettencourt Meyers voor zich moet laten. De erfgename van het concern achter L'Oreal is goed voor 83 miljard dollar.

Als we de miljarden van de stichting buiten beschouwing laten, dan kan Melinda in het gunstigste geval 48 miljard dollar bijschrijven. In dat geval moet zij ook Julia Koch (64 miljard dollar), weduwe van de Amerikaanse miljardair David Koch, en Alice Walton (63 miljard dollar), erfgenaam van de oprichter van de Amerikaanse supermarktketen Walmart boven zich dulden op deze lijst. 

Miniatuurvoorbeeld
2019:

Jeff Bezos blijft de rijkste man ter wereld; ex-vrouw MacKenzie krijgt 35 miljard

Scheiding Bezos

Ook MacKenzie Scott, de ex-vrouw van de rijkste man ter wereld Jeff Bezos, staat hoger op de lijst. Zij kreeg bij de scheiding aandelen Amazon die toen 35 miljard dollar waard waren.

Maar dankzij de fors gestegen koers van het bedrijf van haar ex-man zijn haar aandelen Amazon op papier inmiddels bijna 60 miljard dollar waard. Het vermogen van Bezos zelf nadert dankzij de goede prestaties van het bedrijf inmiddels de grens van 200 miljard dollar. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van