Laatste stap

Nu echt officieel: Europarlement keurt brexithandelsdeal goed

28 april 2021 13:07
Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de EU, in het Europees Parlement. Rechts van hem Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Beeld © AFP

Bijna vijf jaar na het referendum over de brexit is het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie officieel afgewikkeld. Het Europees Parlement heeft de handelsdeal tussen het VK en de EU geratificeerd. De laatste stap in het scheidingsproces is daarmee gezet.

Ratificatie door het parlement was de laatste benodigde stap voor de formele, nieuwe relatie tussen de EU en het land dat bijna een halve eeuw EU-lid was.

Met de uitslag (660 stemmen voor, 5 onthoudingen en 32 stemmen tegen) zet Brussel een punt achter de brexit. Het verdrag, dat sinds 1 januari al tijdelijk in werking was, wordt door de ratificatie nu officieel van kracht.

Miniatuurvoorbeeld
December 2020

Regeringsleiders geven groen licht handelsdeal, nieuwe horde brexit genomen

Moeizame onderhandelingen

Het land trad in 1973 toe tot de EU. De brexit was het gevolg van een referendum over het lidmaatschap van de EU in 2016. Na moeizame onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden, die zijn vastgelegd in het terugtrekkingsakkoord van oktober 2019, sloten Brussel en Londen op 24 december 2020 ook een handels- en samenwerkingsverdrag.

Met dit verdrag werd op het nippertje een chaotisch 'no-dealscenario' voorkomen, want op 1 januari werd het Britse vertrek uit de Europese Unie definitief. Het verdrag ging alvast voorlopig in werking omdat het Europees Parlement tijd nodig had om het heel technische akkoord goed te kunnen bestuderen voor het zijn instemming gaf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse bedrijven massaal uitgeweken naar EU vanwege brexit

Blik op de toekomst

"Dit is de laatste stap van een lange reis, die zorgt voor stabiliteit in onze nieuwe relatie met de EU als vitale handelspartner, nauwe bondgenoot en gelijke", verklaarde de Britse premier Boris Johnson na de bekendmaking van het stemresultaat. "Het is nu tijd om vooruit te kijken naar de toekomst."

De meeste Europarlementariërs betreuren het definitieve vertrek van de Britten uit de EU. "Brexit betekent verstoring en ongemak voor burgers en bedrijven", zei parlementsvoorzitter David Sassoli. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rollen omgedraaid: EU haalt brexitdeadline niet en krijgt uitstel van VK

"Hoe intens verdrietig het ook blijft dat het zover is gekomen, we moeten nu vooruitkijken", stelt Europarlementariër en PvdA-buitenlandwoordvoerder Thijs Reuten. "De Britten zijn onze buren, we hebben een gedeelde geschiedenis en gedeelde waarden." 

Controle door parlement

Het parlement zal een actieve rol spelen in het zorgvuldig controleren of het Verenigd Koninkrijk zijn verplichtingen volledig nakomt. Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) wijst erop dat de Britten zich moeten houden aan de regels voor eerlijke concurrentie op het gebied van werknemersrechten en milieustandaarden. "De EU kan eenzijdig maatregelen nemen als het VK deze standaarden afzwakt."

"Ik hoop dat we in de toekomst ook kunnen kijken naar samenwerking op beleidsterreinen waar we nu geen afspraken over hebben gemaakt, zoals een uitwisselingsprogramma voor studenten of het buitenlandbeleid", zegt Europarlementariër Liesje Schreinemacher (VVD). 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van