Ga naar de inhoud
Woningmarkt

Te koop: een Zeeuwse atoomschuilkelder uit de Koude Oorlog

De bunker werd gebouwd vanwege de Koude Oorlog. Beeld © Funda

Wie altijd al een atoomschuilkelder wilde hebben, kan nu zijn slag staan. In Zeeland staat er één te koop voor ongeveer 3,5 ton. Volgens de makelaar komen er zeker niet alleen doomsday preppers op af.

"Mensen die bang zijn voor een oorlog of andere ramp? Die heb ik helemaal nog niet aan de telefoon gehad", zegt makelaar Jan de Dobbelaere. Hij verkocht al verschillende bijzondere Zeeuwse objecten zoals kerken, maar een atoomschuilkelder is voor hem ook nieuw.

"We hebben in Zeeland wel veel gevechtsbunkers", zegt de makelaar over de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog waar soldaten tijdelijk konden schuilen. "Maar atoomschuilkelders zijn er niet veel. Je kunt er zelfs in wonen."

De schuilkelder is 400 vierkante meter groot. Boven de grond zie je – op een vierkant betonnen hokje met een deur- niets van de bunker. Een steile trap leidt naar beneden. Dan moet je eerst twee dikke beschermende metalen deuren door voordat je echt binnen bent.

Fietsen

"Je zit hier dus echt heel veilig", zegt makelaar over de bunker waar naast een noodaggregaat ook vier fietsen in een speciale constructie staan. "Om stroom mee te maken voor de luchtverversing als het aggregaat uitviel."

De bunker werd volgens de makelaar kort na de oorlog, in 1950, gebouwd door de nationale organisatie Bescherming Bevolking toen de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt was.

Communisten

"Je kon hier schuilen als de communisten aanvielen. Die functie heeft hij allang niet meer natuurlijk, maar de bunker is goed intact gebleven", zegt De Dobbelaere, die eigenaar is van De Dobbelaere Makelaars.

De bunker is nooit gebruikt. Rond 1989, toen de Berlijnse muur viel, werd Bescherming Bevolking opgeheven. De bunker ging van hand tot hand en was onder meer eigendom van KPN dat er datacenters wilde maken. Dat plan ging niet door en bunker en perceel kwamen uiteindelijk na wat tussenstappen in handen van 'een particulier die er nu vanaf wil', zegt de makelaar.

Huidige eigenaar

Het gaat om Danny van den Berge, een bunkerfanaat die de bunker in 2014 kocht, maar nog geen idee had wat hij ermee wilde doen. Later kwam Van den Berge, die als ondernemer in de metaalrecycling actief is, op het idee om bomen te verwijderen op het bosrijke perceel en een woning te bouwen.

Dat plan werd aangevochten door buurtbewoners, maar in februari 2021 gaf de Raad van State Van den Berge gelijk. Het bestemmingsplan werd goedgekeurd. De ondernemer mocht er bouwen, mits er een groenstrook van bomen aanwezig bleef. 

Reactie verkoper

Van den Berge verkoopt het nu toch. "Het heeft allemaal heel lang geduurd", legt hij uit. "Intussen hebben aannemers het zo druk dat hun prijzen enorm zijn gestegen. Een plan voor een kleiner huis dat ik na bezwaren van buurtbewoners indiende, was bijvoorbeeld al een ton duurder door de gestegen prijzen. De huizenmarkt is echt oververhit."

Het bestemmingsplan was dan gewijzigd, maar de ondernemer had nog een bouwplan moeten indienen.

"Dat traject duurt ook weer zo lang, dan waren zowel de bouwprijzen als grondprijzen nog verder gestegen. En ik had elders nog een ander stuk grond, bij een kreek. Geen bunker, maar ook een mooie locatie. Daar is nu ook de bouwvergunning rond, dus daar ga ik een huis voor mezelf bouwen. En op twee plekken bouwen kan financieel niet. Je moet soms keuzes maken in het leven."

Noodaggregaat

De bunker telt meerdere slaapkamers, een kantine, douche – en toiletruimtes maar er is ook een pompinstallatie en aggregaat.   "Voor zover ik weet doet die het nog", zegt De Dobbelaere over het noodaggregaat op benzine dat aanwezig is om de bewoners van stroom te voorzien.

In de schuilkelder waren genoeg voorzieningen om vijftig mensen twee weken te laten wonen. In een video toont de makelaar de bunker van binnen. De originele naambordjes zitten nog op de deuren van de kamers.

Commandokamer

"Dan gaan we hier naar de commandokamer," zo toont de makelaar een grote kamer. Vervolgens loopt hij naar iets een kleinere kamer waar 'verbindingen' op de deur staat. In de hoek van de schuilkelder zit de radiokamer, met daarnaast de 'centrale'.

Bij een atoomaanslag moest vanuit de bunker radioactiviteit in de lucht gemeten worden en doorgegeven worden aan andere posten in het land.

Opslag of bed and breakfast

De atoomschuilkelder is onderdeel van een perceel van ruim 3500 vierkante meter vol met groen. Op Funda stelt de makelaar dat de bovengrondse woning maximaal 800 kubieke meter groot mag zijn. "Je mag echter ook in de bunker gaan wonen, al heb ik nog geen kijkers gehad die dat willen gaan doen", zegt De Dobbelaere.

Veel mensen die belangstelling hebben, hebben andere plannen. "Ze willen er een opslag van maken. Maar je kunt ook een bed and breakfast beginnen. Daar is toestemming van de gemeente voor. En we zitten hier vlakbij de zee in een mooi gebied dat bij toeristen populair is."