Redding warenhuis

'Staat overwoog om voor 50 miljoen HEMA-aandelen te kopen'

23 april 2021 01:33 Aangepast: 23 april 2021 09:08
Een filiaal van HEMA in Amsterdam, september 2020. Beeld © ANP

Om het in nood verkerende HEMA te redden maakte de Nederlandse overheid vorig jaar een noodplan om mede-aandeelhouder van het warenhuis te worden. De staat overwoog om daar 50 miljoen euro aan te besteden. Daarmee zou HEMA deels een staatsbedrijf zijn geworden.

Dat blijkt uit documenten die NRC via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) in handen kreeg. Het plan zou alleen worden overwogen als HEMA niet tot een overeenstemming met schuldeisers zou komen en er verder geen andere mogelijkheden waren. 

Coronasteunmaatregel

Een andere optie om het warenhuis te redden had de voorkeur van de overheid, namelijk het oprekken van de limiet van een coronasteunmaatregel. Met die zogeheten GO-C-regeling stelde de overheid zich garant voor 90 procent van maximaal 150 miljoen euro steun aan bedrijven. HEMA had op het dubbele van dat bedrag kunnen rekenen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Burgerinitiatief Koop De Hema stapt in bij warenhuis'

De Europese Commissie blokkeerde het plan, omdat het bedrijf ook vóór de coronacrisis al in de problemen zat. Vervolgens werkten ambtenaren aan het scenario om de staat mede-aandeelhouder te maken. Dat plan werd op zijn beurt weer tegengehouden door minister Hoekstra (Financiën), die wilde dat de markt met een oplossing zou komen.

'Sentimentele waarde' 

Dat gebeurde uiteindelijk toen de schuldeisers vlak voor 15 juni, de dag waarop HEMA een schuld van 50 miljoen euro had moeten inlossen, het bedrijf overnamen van de toenmalige eigenaar Marcel Boekhoorn. Eind vorig jaar kwam het warenhuis in handen van investeerder investeerder Parcom en de familie Van Eerd. 

De overheid vond het belangrijk om het bedrijf te redden, blijkt uit de documenten, vanwege onder meer 'het grote effect op werkgelegenheid' en het 'straatbeeld'. "De HEMA heeft voor veel Nederlanders historische en sentimentele waarde", zo staat geschreven.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saskia Egas Reparaz gaat HEMA leiden: sportieve verbinder

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore