Ga naar de inhoud
Nederland in de middenmoot

Staatsschuld eurolanden door het dak in coronajaar

Griekenland heeft met 206 procent de hoogste staatsschuld van de hele EU. Beeld © Vasilis Rebapis/ANP

De gemiddelde staatsschuld van de negentien eurolanden is vorig jaar gegroeid naar 98 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Overheden staken zich aanzienlijk verder in de schulden om hun economie overeind te houden tijdens de coronacrisis.

Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. Een jaar eerder was de gemiddelde staatsschuld in de eurozone nog 84 procent van het bbp. Voor de hele Europese Unie, dus alle 27 lidstaten, steeg de gemiddelde staatsschuld naar 91 procent.

Terwijl de staatsschuld toenam, nam tegelijkertijd de omvang van de economie als geheel juist af. Vorig jaar bedroeg de totale waarde van de economie van de eurozone 11,3 biljoen euro, dat is lager dan in de twee jaar ervoor. De totale overheidsschulden kwamen tot 11,1 biljoen euro.

Griekenland probleemgeval

Het verschil tussen Noord- en Zuid-Europa is nog altijd goed zichtbaar. Met een staatsschuld van ruim 206 procent van het bbp scoort Griekenland nog altijd het slechtst, gevolgd door Italië (156 procent), Portugal (134 procent) en Spanje (120 procent).

Estland heeft juist de kleinste staatsschuld. Die bedraagt slechts 18 procent van het bbp. Ook Luxemburg en Bulgarije scoren met 25 procent goed. Nederland staat met een overheidsschuld van 55 procent in de Europese middenmoot.

Zoals in 1997 afgesproken in het Europese Stabiliteits- en Groeipact mag de overheidsschuld van de EU-lidstaten niet hoger zijn dan 60 procent van het bbp. Vorig jaar april besloten de ministers van Financiën hiervan tijdelijk af te stappen als gevolg van de coronacrisis.

Begrotingstekort

In diezelfde begrotingsregels staat ook dat het overheidstekort niet groter mag zijn dan 3 procent van het bbp. Wordt de norm overschreden, dan kunnen sancties volgen. Maar ook over deze eis werd vorig jaar besloten om hier ruimhartig mee om te gaan.

Mede hierdoor hadden alle 27 lidstaten vorig jaar een begrotingstekort. Alleen Denemarken bleef met 1,1 procent binnen de grens van 3 procent. Spanje had met 11 procent het grootste gat tussen inkomsten en uitgaven. Het begrotingstekort van Nederland bedroeg 4,3 procent.

Volgende generaties hebben helemaal geen last van een hogere staatsschuld

03:40
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief