Door corona

Nederlanders gaven recordbedrag uit in Europese webwinkels

23 april 2021 00:00 Aangepast: 23 april 2021 07:12

Tijdens de lockdowns door corona hebben Nederlanders flink geld uitgegeven in webshops. Binnen Nederland, maar zeker ook daarbuiten.

We geven steeds gretiger uit bij webwinkels over de grens, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 2,6 miljard euro ging in 2020 naar webshops in de Europese Unie.

Feestdagen spanden de kroon

Dat is ruim 600 miljoen euro meer dan in 2019; een stijging van bijna 32 procent. Met name in de laatste drie kwartalen gaven we meer uit in Europese webwinkels, met stijgingen van 30 tot 38 procent.

Het vierde kwartaal, vol feestdagen, spande daarbij de kroon met 776 miljoen euro. Ter vergelijking: in de eerste drie maanden van 2020 gaven we 'slechts' 482 miljoen euro uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te veel betalen bij een webshop? Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van dropshipping

Relatief klein aandeel

Sinds het CBS in 2014 begon met het bijhouden van deze cijfers, hebben Nederlanders niet zoveel uitgegeven in Europese webwinkels. Maar ondanks dat het om een recordbedrag gaat, vormen de uitgaven bij deze shops slechts een klein percentage van de totale uitgaven die Nederlanders doen.

In 2018 ging het om nog geen 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet.

Nederlandse webshops in de lift

Ook Nederlandse internetverkopers boerden goed tijdens de coronacrisis. Hun online-omzet nam toe met meer dan 40 procent. 

Vooral multichannelers deden het goed (bedrijven die zowel via een fysieke winkel als online verkopen). Zij zagen hun omzet vorig jaar met meer dan de helft stijgen ten opzichte van 2019. In het vierde kwartaal zelfs bijna driekwart. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van