Dankzij coronasteun

Werkloosheid daalt, maar meer mensen zonder werk

22 april 2021 09:34 Aangepast: 22 april 2021 09:34
Beeld © ANP

De werkloosheid in Nederland is vorige maand verder afgenomen. Door de coronasteun van de overheid zijn er al langer weinig werklozen. Maar de laatste tijd zijn er om een andere reden wel meer mensen zonder betaald werk.

Mensen worden namelijk niet tot de werklozen gerekend, als ze in deze crisistijd niet op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het in maart nog maar om 326.000 werklozen. Dat komt neer op 3,5 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder bedroeg de werkloosheid nog 3,6 procent.

Niet werkzoekenden

Maar alles bij elkaar hadden 4,1 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk.

Naast werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent naar werk hebben gezocht of hiervoor niet beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 6000 per maand gestegen.

Minder uitkeringen

Uitkeringsinstantie UWV verstrekte eind maart 282.000 WW-uitkeringen. Het aantal uitkeringen is daarmee ruim 1 procent afgenomen ten opzichte van februari.

In vergelijking met een jaar geleden ligt het aantal uitkeringen nog wel bijna 13 procent hoger. Eind maart 2020, kort na het begin van de coronacrisis, ging het nog om 250.000 WW-uitkeringen.

Vooral bij de jongeren nam het aantal WW-uitkeringen vorige maand af. Wanneer wordt gekeken naar sectoren daalde het aantal uitkeringen het meest in de landbouw. Ook het aantal uitkeringen in de horeca en catering nam bovengemiddeld af, maar de hoeveelheid uitkeringen was hier nog wel bijna twee keer zo hoog als een jaar geleden.

In de schoonmaaksector, de detailhandel en de voeding- en genotsmiddelenindustrie liep het aantal WW-uitkeringen juist wat op.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van