Zorgen geuit

'Rel rond Aegon-verkoop in Hongarije zorgt voor diplomatiek gedoe'

20 april 2021 14:47
Het kantoor van Aegon in Den Haag. Beeld © Fotobureau Dijkstra

De Nederlandse regering heeft haar zorgen geuit bij Hongarije over de behandeling van verzekeraar Aegon, dat meldt persbureau Bloomberg. Aegon wilde de Hongaarse tak verkopen, maar daar stak Hongarije op het laatste moment een stokje voor.

Volgens bronnen van Bloomberg heeft de Nederlandse regering via diplomatieke kanalen de kwestie aangekaart bij de Hongaren.

Verkoop verboden

De rel ontstond nadat Hongarije eerder deze maand tot verrassing van alle partijen de verkoop verbood van de Hongaarse tak van Aegon aan het Oostenrijkse VIG. Het bedrijf zou voor 830 miljoen euro van eigenaar wisselen.

De reden daarvoor is schimmig, wat voor onbegrip zorgt, blijkbaar dus ook bij de Nederlandse regering. Het decreet van de Hongaarse overheid kwam ook niet van het ministerie van Financiën, maar van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat gaat over de nationale veiligheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte eist garanties voor compromis met Hongarije en Polen over EU-geld

Eind vorig jaar, twee dagen voordat Aegon en VIG de voorgenomen deal wereldkundig maakten, is de benodigde wetswijziging doorgevoerd in Hongarije, die het mogelijk maakt om overnames in vitale sectoren tegen te gaan, ook als dat door bedrijven uit de EU gebeurt. Toch kwam de stap als donderslag bij heldere hemel.

"Als onderdeel van het goedkeuringsproces was VIG in constructieve gesprekken met het Hongaarse ministerie van Financiën sinds januari", schrijft VIG in een statement. "Het decreet is in tegenspraak met de koers van de gesprekken tot nu toe." Verder laat het bedrijf nog weten te hopen dat de problemen op korte termijn toch worden opgelost.

Geen commentaar

Maar dat het niet lekker zit, blijkt wel uit de afgemeten reactie van Aegon. Een woordvoerder laat weten niets over de zaak kwijt te willen. Hij wil ook niet zeggen waarom het bedrijf de kaken stijf op elkaar houdt. "We geven geen commentaar, dus ook niet op de reden waarom we geen commentaar geven”, aldus de zegsman.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde nog niet op vragen vragen van RTL Z

Nationale grootmachten

Het afgelopen jaar is de relatie tussen Nederland en Hongarije al flink verzuurd, nadat Nederland zich er in Europees verband hard voor maakte dat EU-geld niet terecht mag komen bij landen die een loopje nemen met de rechtsstaat. Vooral Hongarije voelde zich daardoor aangevallen.

Toch zou deze stap van Hongarije vooral te maken hebben met een hernieuwd soort economisch nationalisme, waarmee het land probeert om in belangrijke sectoren weer grote nationale spelers te kweken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hongaarse premier Orbán neemt Chinees vaccin, Brussel boos: 'Was niet de afspraak'

Volgens Bloomberg is een van de gegadigden om het Aegon-onderdeel op te pikken als VIG het niet mag doen het Hongaarse verzekeringsbedrijf Cig. Een kwart van de aandelen van dat bedrijf is dan weer in handen van Lorinc Meszaros, een zakenpartner van premier Orbán.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van