Verlies toch heel klein

Lockdowns en beperkingen kosten Primark 1,7 miljard euro

20 april 2021 12:11
Een lange rij voor de Primark in Londen. Beeld © Eyevine

De winkelsluitingen en andere coronabeperkingen die winkelen moeilijker maken, kosten de Britse winkelketen Primark bakken met geld. De omzet in het afgelopen halfjaar daalde met 1,5 miljard pond (1,7 miljard euro) ten opzichte van een jaar eerder.

Dat heeft moederbedrijf ABF vandaag bekendgemaakt. Het leeuwendeel van de gemiste omzet komt doordat veel winkels in november en december helemaal gesloten waren. Naar schatting kostten de echte sluitingen 1,1 miljard pond. De overige 400 miljoen aan inkomstenderving komt omdat vrijwel nergens de winkels gewoon op volle kracht kunnen draaien.

80 procent winkels (deels) weer open

In Nederland zijn de winkels bijvoorbeeld een paar maanden helemaal dicht geweest. Sinds maart kan er weer op afspraak worden geshopt. Daarmee kan niet alle omzet gemaakt worden die de normaal propvolle winkels genereren buiten coronatijden.

Maar inmiddels zien de vooruitzichten er alweer veel beter uit. Primark verwacht dat eind april 68 procent van alle vestigingen wereldwijd weer open zijn. En als je de filialen meetelt waar op afspraak gewinkeld kan worden gaat het zelfs om 79 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet durft teugels iets te laten vieren: versoepelingen verwacht

En als de winkelopeningen in Engeland en Wales een voorbode zijn voor Nederland en de rest van de wereld, dan gaat de kassa flink rinkelen. Volgens Primark zijn er in Engeland en Wales vorige week recordomzetten gedraaid, toen de winkels na een lange sluiting weer open mochten.

De heropeningen na eerdere sluitingen geven ook een hoopgevend beeld. Zo bleek in juni bijvoorbeeld dat niet alleen het aantal klanten in een mum van tijd weer op niveau was, maar dat ze ook meer spullen kochten.

Winst

Sowieso wist het bedrijf ondanks alle ellende heel aardig de broek op te houden. De Primark-winkels (en Penneys in Ierland) wisten al met al toch nog 2,3 miljard pond aan omzet te genereren. En het verlies was onderaan de streep maar 15 miljoen pond.

Moederbedrijf ABF, dat ook supermarkten in bezit heeft en etenswaren maakt, draaide een nettowinst van 172 miljoen pond. Geen vuiltje aan de lucht dus.

Loonsteun terugbetalen

Sterker nog: het bedrijf heeft ook aangekondigd de loonsteun terug te gaan betalen die het in het eerste halfjaar van hun gebroken boekjaar (12 september tot 27 februari) heeft ontvangen. Het gaat om 121 miljoen pond.

Voor de Nederlandse schatkist maakt dat trouwens niks uit. Want na de eerste NOW-ronde in het voorjaar van 2020, heeft Primark daar geen beroep meer op gedaan.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van