Ga naar de inhoud
Meer restaurants, minder café's

Coronacrisis of niet: er kwamen meer horecazaken bij in 2020

Het aantal eventcateraars steeg, daaronder kunnen ook foodtrucks vallen. Beeld © Frank de Roo

Het zijn zware tijden voor de horeca, maar toch zijn er meer horecazaken dan een jaar geleden. Het aantal cafés daalde weliswaar, maar het aantal hotels, restaurants en cateraars steeg.

Dat blijkt uit cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Er zijn nu bijna 75.000 horecabedrijven in Nederland. In vergelijking met vorig jaar zijn dat zo'n 3900 zaken meer. 

Het grootste deel van de stijging komt doordat er meer bedrijven zijn die vallen onder het kopje eventcatering.

Horeca
Lees ook:
Horeca krijgt steuntje in de rug van coronawinnaars: 'Willen iets terug doen'

Wat voor bedrijven er precies zijn bijgekomen, dat heeft KHN niet uitgezocht, zegt een woordvoerder. Ze zegt dat onder eventcatering ook een foodtruck of een eenmanszaak die broodjes maakt vallen.

Voorbereidingen kosten tijd

Er kwamen verder ook meer hotels, restaurants/ cafetaria's en kampeer- en vakantieverblijven bij. Bij hotels was er vooral een toename van het aantal Bed & Breakfasts (B&B).

'De horeca is het hardst geraakt door de coronacrisis'. Waar of niet?

03:52

Het lijkt opvallend dat er, ondanks de coronacrisis, meer horecazaken zijn. "Maar het kan zijn dat ondernemers al voor corona uitbrak met de voorbereidingen bezig waren en misschien niet voor ogen hadden dat er een tweede lockdown zou komen", zegt de woordvoerder.

In hoevere dat ook echt het geval was, heeft KHN alleen niet uitgezocht.

Afhalen en bezorgen

Dat er meer restaurants en cafetaria's zijn, maar minder cafés kan komen doordat er meer vraag is naar eten dan naar drinken, aldus de woordvoerder.

"Restaurants kunnen redelijk overeind blijven door afhalen en bezorgen, voor cafés is dat wat minder."