Wederopbouw na coronacrisis

Herstelplan 'Griekenland 2.0' krijgt lof in Brussel: 'Een van de beste plannen tot dusver'

16 april 2021 16:05 Aangepast: 16 april 2021 16:15
De Griekse premier Mitsotakis verwacht met het geld de economie van zijn land weer internationaal concurrerend te maken. Beeld © ANP / Xinhua

Met de miljarden uit het Brusselse wederopbouwfonds zien de Grieken hun kans schoon om hun economie stevig aan te jagen en vooral anders in te richten na de coronacrisis. De eerste reacties uit Brussel zijn enthousiast. Al blijft het voorlopig een plan op papier.

Na jaren van economische en financiële crises moet het in Griekenland nu eindelijk weer draaien om investeren en concurreren. De afgelopen zes maanden heeft de Griekse regering gewerkt aan een alomvattend herstelprogramma die de Griekse economie klaar moet maken voor de toekomst, getiteld 'Griekenland 2.0'.

31 miljard

Daarin zijn de miljarden uit het EU-wederopbouwfonds cruciaal. Griekenland krijgt 31 miljard euro uit het fonds van in totaal 750 miljard euro, grotendeels bestaande uit subsidies aan lidstaten in ruil voor economische hervormingen. Ter vergelijking: de zwaarst getroffen landen Italië en Spanje krijgen zo'n 70 miljard euro uit de pot, Nederland krijgt circa 6 miljard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europees parlement zegt ja tegen begroting EU en herstelfonds

Griekenland 2.0 wordt komende week naar Brussel gestuurd ter goedkeuring. Het tweeduizend pagina's tellende plan legt tot in detail uit hoe de Grieken de 31 miljard noodsteun willen uitgeven en hoe het land de komende zes jaar 27 miljard euro extra aan investeringen kan binnenslepen, onthult de Britse krant Financial Times (FT).

Hierdoor moet de Griekse economische output, gemeten in het bruto binnenlands product (bbp), in 2026 met 7 procent zijn gestegen, terwijl er de komende jaren tot wel 200.000 banen moeten bijkomen.

Het Griekse herstelplan in een notendop

  • Aanleg 5G-netwerk
  • Omscholing en bijscholing van personeel (o.a. digitale vaardigheden)
  • Digitaliseren van de publieke sector (o.a. de belastingdienst)
  • Verbeterde apparatuur in laboratoria en onderzoekscentra
  • Griekse eilanden aansluiten op het elektriciteitsnet
  • Grote investeringen in waterbeheer, wegen en duurzaam toerisme
  • Nationaal plan van herbebossing
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mogelijk snel zonder quarantaineplicht op vakantie naar Griekenland

Brussel enthousiast

In Brussel is men alvast enthousiast over het herstelplan dat is gebaseerd op een groeistrategie van econoom en Nobelprijswinnaar Christopher Pissarides. "Het Griekse plan is een van de beste die we tot nu toe hebben gezien", zegt een EU-functionaris tegen FT. Hij omschrijft het programma als een van de meest samenhangende plannen die door de EU-lidstaten zijn ingediend. De Griekse regering heeft ruim honderd keer vergaderd met ambtenaren van de Europese Commissie over het herstelplan. 

Dat herstel is nodig ook. De Griekse economie, sterk afhankelijk van toerisme en diensten, raakte vorig jaar door de coronacrisis verder in het slop. In 2020 liep de schuld van de overheid weer op tot ruim 200 procent van het bbp. Ter vergelijking: in Nederland liep de schuld vorig jaar op tot 63,1 procent van het bbp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het EU-wederopbouwfonds: wat is het en wat krijgen wij ervan?

Diep dal

Dit terwijl het fundament al volledig ontbrak. De economie van het Zuid-Europese land ging het afgelopen decennium door een diep dal. Tussen 2008 en 2014 daalden de inkomens met ruim 25 procent, verloren huizen ruim een derde van hun waarde en steeg de werkloosheid tot 27 procent.

In 2010 brak de Griekse staatsschuldencrisis uit, nadat bleek dat de overheid stelselmatig begrotingscijfers had vervalst. Om te voorkomen dat het land bankroet ging, volgde grootschalige financiële reddingsprogramma's van de Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank (de zogenoemde 'trojka') en vervolgens jarenlange bezuinigingspolitiek. Die leidde tot een diepgewortelde haat bij veel Grieken jegens de EU.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Griekse noodhulp nu echt voorbij, problemen nog lang niet

Uitdaging

Die ervaring met hervormen kan de Grieken nu wel van pas komen, denkt men in Brussel. Al maken economen zich zorgen of Griekenland en de andere lidstaten het herstelgeld wel effectief zullen uitgeven.

"Griekenland 2.0 is een veelomvattend, ambitieus en modern plan", zegt Maria Demertzis van economische denktank Bruegel tegen FT. "Maar het blijft een belofte, aangezien het uitvoeren en opnemen van EU-fondsen altijd een probleem is geweest. Ik hoop dat Griekenland het deze keer beter zal doen."

De Griekse staatssecretaris van Financiën Theodoros Skylakakis noemt het herstelplan daarom zowel een 'historische kans' als een 'unieke uitdaging' gezien het vele werk wat de Grieken te wachten staat.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van