Piramidespel

Megafraudeur Bernard Madoff (82) overleden in gevangenis

14 april 2021 17:00 Aangepast: 14 april 2021 17:05
Bernie Madoff in 2009. Beeld © AFP

Megafraudeur Bernard Madoff is woensdag overleden in een Amerikaanse gevangenis. Hij zat een gevangenisstraf van 150 jaar uit voor zijn aandeel in een groot piramidespel met beleggingen, waarbij mensen tientallen miljarden dollars verloren.

Zijn overlijden werd bekendgemaakt door de Amerikaanse federale dienst van bewaring, de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de gevangenissen.

Eind 2008 kwam de fraude van Madoff aan het licht. Tot zijn bekentenis in 2009 gold de oud-topman van technologiebeurs Nasdaq als een gerespecteerd zwaargewicht in de financiële wereld. Hij werd gearresteerd nadat hij de jarenlange fraude had opgebiecht tegen zijn zoons.

Tientallen miljarden schade

Madoff erkende het grootste piramidespel uit de geschiedenis te hebben geleid. In een piramidespel wordt geld van nieuwe investeerders gebruikt om bedragen uit te betalen aan eerdere investeerders. Het leidde tot een schade van naar schatting tussen de 19 miljard dollar en 65 miljard dollar (16 tot 54 miljard euro).

Onder de duizenden slachtoffers van Madoff waren particulieren, liefdadigheidsinstellingen en pensioenfondsen. Ook Nederlandse beleggers zouden voor miljarden euro's zijn benadeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN Amro krijgt geld meesteroplichter Madoff écht niet terug

Rest van zijn leven in de cel

Vorig jaar juni wees een rechter nog een verzoek van Madoff af om eerder te worden vrijgelaten uit de gevangenis in Butner, in de Amerikaanse staat North Carolina. Madoff had volgens zijn advocaat ernstige nierklachten en lag op sterven. De 82-jarige crimineel kon niet meer zonder een rolstoel.

De rechter noemde het 'heel spijtig' dat Madoff ziek was, maar zag verder geen reden om hem vrij te laten. "Toen ik meneer Madoff veroordeelde in 2009, was het absoluut mijn bedoeling dat hij de rest van zijn leven in gevangenschap zou doorbrengen", aldus de rechter.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van