In coronacrisis

Aantal faillissementen stijgt, maar is nog steeds heel laag

12 april 2021 10:19 Aangepast: 12 april 2021 10:25
In de handel gaan de meeste bedrijven failliet. Beeld © Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Er zijn in maart in Nederland meer bedrijven failliet verklaard dan in februari, maar we zitten nog steeds op een heel laag niveau.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart legden 144 bedrijven het loodje. Dat zijn er 30 meer in vergelijking met februari. In die maand was er sprake van het laagste aantal faillissementen sinds december 1990.

Vorig jaar waren er in maart nog 261 faillissementen en twee jaar geleden 277.

Het CBS zei eerder dit jaar tegen RTL Z dat het aantal faillissementen zo laag is door de noodsteun van de overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenenfraude met coronasteun: criminelen duperen tientallen ondernemers

Handel

Het grootste aantal bedrijven dat failliet werd verklaard zat in de sector handel. Dat is ook één van de grootste bedrijfstakken in Nederland. Hier gingen 31 zaken failliet, dat is een flinke stijging ten opzichte van de 20 van een maand eerder.

Ook in de specialistische zakelijke dienstverlening (van 14 naar 26), financiële instellingen (16 naar 25) en de bouw (13 naar 18), was er een flinke toename.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Record: vorig jaar minste faillissementen van de eeuw

Toename in meeste sectoren

In de meeste sectoren was er een stijging van het aantal faillissementen, maar in sommige bleef het aantal gelijk zoals verhuur en overige zakelijke diensten alsmede cultuur, recreatie en sport. In onder meer de industrie was er zelfs een lichte daling.

Bij het cijfer dat het CBS geeft gaat het om zowel bedrijven als instellingen. Eenmanszaken zijn niet meegenomen in de cijfers.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van