Krapte op huizenmarkt

Ruim 50 procent meer nieuwbouwhuizen verkocht

12 april 2021 00:14 Aangepast: 12 april 2021 14:19
Beeld © ANP

De huizenmarkt blijft records breken. In de laatste drie maanden van vorig jaar zijn er in ons land ruim 50 procent meer nieuwbouwwoningen verkocht. Ook gingen de huizenprijzen opnieuw fors omhoog. In Europa zijn er maar weinig landen waar de prijzen zo hard stijgen als hier.

Om precies te zijn werden er 10.744 nieuwbouwhuizen verkocht in het vierde kwartaal, blijkt uit cijfers van het CBS. Het is voor het eerst sinds het laatste kwartaal van 2017 dat het aantal verkopen boven de 10.000 uitkomt.

Donkerblauw: bestaande koopwoningen. Lichtblauw: nieuwbouw. Donkerblauw: bestaande koopwoningen. Lichtblauw: nieuwbouw.

Meer betalen

En voor een huis moest je een stuk meer betalen dan het jaar ervoor. De prijs voor een nieuwe woning steeg gemiddeld met 8,7 procent. Wilde je een bestaande koopwoning hebben, dan zag je de prijs zelfs met 8,8 procent stijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Huis kopen bijna onmogelijk geworden

Gekte op woningmarkt: 'Als-ie op Funda staat, ben je vaak al te laat'

Europese koploper

In alle Europese landen stegen vorig jaar de prijzen, maar Nederland behoort tot de koplopers. Slechts vijf landen kenden een prijsstijging die hoger was dan hier. Luxemburg springt eruit: daar werden huizen een kleine 17 procent duurder.  

De Nederlandse huizenmarkt kent een enorm tekort. Daardoor nemen sommige makelaars geen nieuwe klanten meer aan, bleek eerder uit een rondgang van RTL Z.

Miniatuurvoorbeeld
Gaat de politiek de huizenmarkt redden?

Nieuwe minister van Volkshuisvesting wacht monsterklus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van