Ga naar de inhoud
Outlook IMF

IMF optimistischer over wereldeconomie, vooral door de VS

De economie in de VS groeit harder dan in de eurozone. Beeld © Berlinda van Dam / ANP / HH

Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) heeft de verwachtingen voor de economische groei in de wereld verhoogd, zowel voor dit jaar als voor volgend jaar. Maar dat komt vooral op naam van de VS en veel minder van de eurozone.

Dat blijkt uit de World Economic Outlook van april, die vandaag is verschenen. De economie van de wereld als geheel zal in 2021 6 procent groter worden, denkt het IMF. In januari werd nog uitgegaan van een groei van 5,5 procent.

Er is sprake van een opgaande lijn, want de prognose van januari was ook al licht beter dan de voorziene 5,2 procent waar het IMF in oktober nog vanuit ging.

Tweede
Lees ook:
Tweede coronagolf dempt economisch herstel, werkloosheid loopt flink op

VS profiteert van stimulans Biden

Vooral over de Verenigde Staten is het optimisme in de afgelopen drie maanden gestegen. Het IMF denkt dat de Amerikaanse economie dit jaar met 6,4 procent zal toenemen, tegen 5,1 procent in januari. Voor 2022 wordt gerekend op een groei van 3,5 procent.

Het IMF denkt dat de Amerikaanse economie een sterke stimulans krijgt door het coronasteunpakket van 1900 miljard dollar (1600 miljard euro) van de regering van president Biden.

CPB:
Lees ook:
CPB: stop de huidige miljardensteun, investeer in reparatie en herstel

Eurozone blijft achter

Over de eurozone is het IMF minder optimistisch dan over de VS. De economie in de eurozone zal dit jaar met 4,4 procent groeien. Dat is wel 0,2 procent meer dan in januari werd gedacht, maar die groei is nog altijd een stuk minder dan de 5,2 procent die het IMF in oktober nog voorspelde.

De verwachting voor de VS is ook meer verhoogd dan voor de eurozone.

Rabobank:
Lees ook:
Rabobank: Nederlandse economie eind dit jaar weer op pre-coronaniveau

2022

In 2022 zal de groei in de eurozone met 3,8 procent wel licht hoger zijn dan in de VS, denkt het IMF. Maar gemeten over de twee jaren bij elkaar groeit de VS toch harder.

Daarbij kromp de economie van de eurozone vorig jaar ook meer: met 6,6 procent, tegen 3,5 procent in de VS.

We
Lees ook:
We sparen wel meer tijdens corona, maar we lossen niets extra af

Nederland

De prognose voor Nederland is verlaagd. Het IMF denkt dat onze economie dit jaar met 3,5 procent zal groeien en volgend jaar met 3 procent. Afgelopen januari gaf het IMF nog geen voorspelling voor Nederland, alleen van grotere landen.

In oktober dacht het Fonds nog dat de Nederlandse economie dit jaar met 4 procent zou groeien.

Hierbij speelt wellicht mee dat het IMF in oktober nog dacht dat de economie in ons land vorig jaar met 5,4 procent zou krimpen. Maar dat viel mee met een krimp van 'maar' 3,8 procent.