Groei buiten de Randstad

Record: 84.400 huizen zijn 1 miljoen of meer waard

07 april 2021 07:26 Aangepast: 07 april 2021 14:55
Een te koop staande woning in het Twentse Ootmarsum. Beeld © ANP Foto/HH

Het aantal miljoenenwoningen in ons land is vorig jaar, ondanks de coronacrisis, gestegen met meer dan 40 procent. Niet eerder kwamen er in één jaar zoveel huizen bij die 1 miljoen euro of meer waard zijn.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Calcasa. Het onderzoeksbureau, gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed, turfde in 2019 'slechts' 60.000 miljoenenwoningen. Vorig jaar waren dat er 84.400.

Stijgende huizenprijzen

De belangrijkste oorzaak voor deze toename is de algemene huizenprijsontwikkeling in Nederland, zegt Calcasa. Huizen werden in 2020 gemiddeld zo'n 10 procent duurder. Eind vorig jaar waren Nederlandse woningen zo'n 60 procent meer waard dan eind 2013.

Niet gek dus dat het aantal miljoenenwoningen ook toeneemt. Al maakt het segment nog steeds een bescheiden deel uit van de totale woningvoorraad: 1,91 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer rijtjeshuizen zijn een miljoen waard

Twee keer zoveel miljoenenwoningen

Vooral in de grote steden buiten de Randstad zijn er veel miljoenenwoningen bijgekomen. In Tilburg en Eindhoven steeg het aantal met meer dan 70 procent, in Zwolle zelfs met 92 procent.

Steden als Leeuwarden en Lelystad kregen er twee keer zoveel woningen bij van 1 miljoen. Die stijging geeft wel een vertekend beeld, stelt Calcasa, omdat het totale aantal miljoenenwoningen daar nog erg laag ligt.

In de Randstad zelf ziet het onderzoeksbureau twee ontwikkelingen. Het aantal miljoenenwoningen in Amsterdam en Rotterdam steeg met 'slechts' 20 procent; in Den Haag en Utrecht was de toename nog wel aanzienlijk: 50 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huis kopen was nooit duurder dan in 2020: Bloemendaal spant de kroon

'Tiny house'

Niet alleen zijn er steeds meer woningen 1 miljoen euro of meer waard, de gemiddelde prijs per vierkante meter van die woningen is ook stevig toegenomen. Voor een m2 in een miljoenenhuis legde je in 2020 zo'n 6.200 euro neer, dat is 4,3 procent meer dan in 2019.

Het totale aantal vierkante meters dat je krijgt als je 1 miljoen euro neertelt, verschilt sterk per stad en streek. De meeste vierkante meters krijg je als koper in Twente. De gemiddelde miljoenenwoning daar (er staan er momenteel 20 te koop) telt maar liefst 290 vierkante meter.

Dat staat in schril contrast met de grote steden. In Den Haag krijg je gemiddeld 190m2, in Utrecht en Haarlem 165m2. In hoofdstad Amsterdam krijg je ruim twee keer zo weinig woonoppervlak: 120 vierkante meter.

Bekijk ook deze video: de woningmarkt lijkt zich niets aan te trekken van de coronacrisis

Hoe dat komt? Z zocht het uit.

Baas boven baas

De duurste miljoenenwoningen staan in de regio Gooi en Vechtstreek. Een miljoenenwoning is daar gemiddeld 1,49 miljoen euro waard. Haarlem en Groot-Amsterdam liggen daar net onder met respectievelijk 1,45 en 1,40 miljoen euro.

Het aantal te koop staande miljoenenwoningen daalde vorig jaar overigens met 3,3 procent. In totaal werden 1915 woningen aangeboden met een gemiddelde vraagprijs van 1,22 miljoen euro.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van