Kritiek toezichthouder AFM

Pensioenfondsen te vaag over bijna 9 miljard euro aan kosten

01 april 2021 11:02 Aangepast: 01 april 2021 11:03
Fietsers op de fietspont bij Tiel, 21 augustus 2020. Beeld © ANP

Het innen, beheren, beleggen en uitkeren van de honderden miljarden aan pensioengeld is een belangrijke klus. Een klus waar pensioenfondsen ook kosten bij maken, ongeveer 9 miljard euro per jaar maar liefst. Maar waar die kosten precies zitten, is lang niet altijd duidelijk, constateert toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). 

Bij meer dan de helft van de Nederlandse pensioenfondsen worden de kosten die zijn gemaakt niet correct vermeld in het jaarverslag.

De toezichthouder onderzocht 166 jaarverslagen uit het jaar 2019. Pensioenfondsen zijn wettelijk verplicht om informatie over de kosten op gedetailleerde wijze te melden.  

Niet alleen zijn de kosten niet correct vermeld, sommige fondsen geven ook maar mondjesmaat uitleg waar de kosten aan zijn gemaakt. Een vijfde van de fondsen had bepaalde info over de kosten überhaupt niet in het jaarverslag staan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN legt glasvezel sneller aan in duizend dorpen met pensioenfonds ABP

Doordat bepaalde details ontbreken is het voor de toezichthouder niet goed te beoordelen of de hoge kosten die een fonds maakt terecht zijn of niet. "Voor bovengemiddelde kosten kan een goede reden zijn, een hoger serviceniveau bijvoorbeeld", zegt Jos Heuvelman, bestuurslid van de AFM. Maar als onduidelijk is waar het geld aan is uitgegeven, dan is het moeilijk te controleren. 

Dure adviseurs voor hoger rendement?

Ook kan de toezichthouder minder goed in de gaten houden welke risico's een fonds neemt bij het beleggen van het pensioengeld. In ruim twee derde van de jaarverslagen wordt niet uitgelegd wat de relatie is tussen de kosten van het vermogensbeheer en hogere risico's en rendementen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Soepeler regels voor fondsen op weg naar nieuw pensioenstelsel

Een pensioenfonds dat wat meer risico neemt in de hoop op een hoger rendement, zal daar vermoedelijk duurdere adviseurs voor in moeten huren. Als die waar voor hun geld leveren, kan dat dus best de hogere kosten rechtvaardigen. Maar als dat niet het geval is, dan is dat van belang om te weten voor deelnemers aan het fonds, zodat zij er hun beklag over kunnen doen. 

Op de kosten letten

Er is nog een andere reden waarom een goede controle op de kosten van belang is. Afgezet tegen kleine 1.700 miljard aan totaal belegd pensioenvermogen is de 9 miljard een schijntje, het komt neer op 0,6 procent van het totaal. 

Maar op zulke gigantische bedragen zijn ook de tienden van procenten de moeite waard. Een bezuiniging van 0,1 procent is over een periode van 40 jaar goed voor 3 procent meer pensioen, rekent de AFM voor. Dat is dus mooi verdiend in tijden waarin het vanwege teleurstellende beleggingsresultaten en de lage rente lange tijd leek dat er gekort moest worden op de pensioenen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beurzen dik in de plus, verlaging meeste pensioenen in 2021 waarschijnlijk niet nodig

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van