Record op Damrak

AEX op hoogste stand ooit: 703,44 punten

31 maart 2021 12:11 Aangepast: 31 maart 2021 12:15
Het beursgebouw op het Beursplein 5 in Amsterdam. Beeld © ANP

Een record op de Amsterdamse beurs. Aangejaagd door optimistische beleggers is de hoogste stand ooit gehaald op de AEX-index, de belangrijkste graadmeter op het Damrak. De AEX piekte zojuist op 703,44 punten. Dat is net een fractie hoger dan de hoogste stand tot dat moment ooit, de 703,18 punten op 5 september 2000.

Het gaat hierbij om de hoogste stand die ooit - ergens op de handelsdag - behaald is. De hoogste slotstand ooit ligt met 701,56 punten ietsjes lager. De kans dat dat record aan het einde van de dag dus ook verbroken wordt, is aanzienlijk.

Vandaag zijn het vooral de chipfondsen die de kar trekken. Kleinere fondsen als ASMI en Besi trekken de boel behoorlijk omhoog. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AEX jaagt op record, breekt voor het eerst sinds 2000 door 700 punten

Het voelt misschien gek: een beursrecord in crisistijd. Maar beleggers anticiperen vaak op toekomstige ontwikkelingen. In dit geval lopen beleggers alvast vooruit op het aflopen van de lockdowns, dankzij de vaccins.

Bedrijven profiteren van corona

Bovendien: "De beurs is niet de economie", voegt beurscommentator Durk Veenstra toe. "De beurs is een verzameling grote bedrijven die vaak helemaal geen last hoeven te hebben van corona, of er zelfs van profiteren. Denk aan grote techbedrijven." 

Daarnaast speelt de lage spaarrente een rol, zegt Veenstra. Omdat je geld op een spaarrekening niks waard is, stoppen beleggers hun geld massaal in aandelen. Dat stuwt de beurs omhoog, zelfs als de stand van de economie niet zo best is.  En er is nog steeds veel steun vanuit overheden en centrale banken, dat helpt bedrijven ook een handje.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dividend

Twintig jaar geleden stond de AEX dus op een vergelijkbare slotstand. Maar dat wil niet zeggen dat beleggen niet loont. Veenstra: "Je moet ook naar het uitgekeerde dividend meerekenen. Wie toen belegd was, heeft nu twee keer zoveel geld, dankzij dividend." 

Dat zit zo: wie aandelen bezit, krijgt (vaak) ook een deel van de winst van het bedrijf uitgekeerd, dividend heet dat. Ook die winst moet je meerekenen als je kijkt naar wat beleggen oplevert.

AEX veranderd

Maar dat het zo lang heeft geduurd voor de AEX eindelijk zijn record weer behaalde, komt ook door het soort bedrijven dat jarenlang de toon zette in de AEX.

"De AEX bleef na 2000 járenlang achter bij Wall Street, omdat banken en telecomaandelen de toon zetten in Nederland en het extreem slecht deden," vertelt beurscommentator Hans de Geus.

Inmiddels heeft er een flinke verschuiving plaatsgevonden en is bijvoorbeeld techbedrijf ASMI een zwaargewicht geworden. Ook de bankaandelen trekken, na een zware coronaperiode, weer aan, waardoor een record in zicht is gekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van