Uitkomst enquête

4 op de 10 bedrijven zien omzet dalen door brexit

30 maart 2021 12:54 Aangepast: 30 maart 2021 13:05
Een controle van de papieren van een vrachtwagenchauffeur bij de Engelse haven in Dover. Beeld © AFP

Na 90 dagen wordt steeds duidelijker welke effecten de brexit heeft op het bedrijfsleven. Zo'n 40 procent van de Nederlandse en Britse bedrijven zag de omzet dalen; bijna twee derde van de bedrijven heeft last van de brexit.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlands Britse Kamer van Koophandel (NBCC) onder 125 van de eigen leden. 

Afschrijven op voorraden

In de goederensector voelt maar liefst 80 procent van de bedrijven de negatieve impact van de brexit. In de dienstensector zijn de gevolgen tot nu toe minder duidelijk. In die sector geeft 47 procent van de bedrijven aan negatieve gevolgen te ondervinden van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast denkt ruim 1 op de 10 Nederlandse bedrijven te moeten afschrijven op de voorraden: 17 procent vreest op een bedrag van tussen de 10.000 en 100.000 euro, 11 procent zelfs meer dan 100.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexit: problemen in de havens verwacht

De negatieve impact van de brexit laat zich met name op drie vlakken gelden, zeggen zowel Nederlandse als Britse bedrijven.

Toegenomen bureaucratie

Allereerst heeft 70 procent van de bedrijven te maken met toegenomen kosten en een lagere omzet. Daarnaast vindt ruim de helft van de bedrijven dat de bureaucratie is toegenomen.

Tot slot merken met name Nederlandse bedrijven dat verzendingen van en naar het Verenigd Koninkrijk vertraging oplopen. Dat geldt voor 67 procent van de Nederlandse bedrijven, tegenover 44 procent van de Britse.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemers slecht voorbereid op gevolgen brexit

Om bureaucratisch gedoe rondom de handel van en naar het VK in de toekomst te verminderen, heeft of wil een kwart van de ondervraagde Nederlandse bedrijven een kantoor openen aan de andere kant van de Noordzee. 

Overzees vestigen

Die wens leeft nog een stuk sterker onder Britse bedrijven. Door de brexit heeft of wil 45 procent van hen een kantoor op het Europese vasteland openen.

Naast het vermijden van bureaucratie is een versnelde toegang tot de markt ook een belangrijke reden voor bedrijven om zich overzees te vestigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: Nederland na VK hardst geraakt bij gebrekkige brexithandelsdeal

Dat bedrijven deze stap overwegen of al hebben genomen, ligt in lijn met de verwachtingen.

Complexiteiten het hoofd bieden

"De uitkomsten van dit onderzoek sluiten precies aan wat we in de praktijk zien", aldus Jan-Willem Thoen, brexit-deskundige bij accountantskantoor PwC.

"We zien dat bedrijven uit beide landen ervoor kiezen om een vestiging in het andere land te openen om de door brexit veroorzaakte complexiteiten het hoofd te bieden", zegt hij. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van