Herstelplan coronacrisis

FNV-voorzitter Tuur Elzinga: Nederland moet zich uit de crisis investeren

30 maart 2021 06:03 Aangepast: 30 maart 2021 06:08
Beeld © ANP

De coronasteun moet niet te snel worden afgebouwd. Dat is de boodschap van de nieuwe FNV-voorzitter Tuur Elzinga aan het volgende kabinet. "Nederland moet zich uit de crisis investeren." Als het ergste achter de rug is moet het huidige steunpakket worden omgezet in een herstelpakket.

"Het slechtste dat we kunnen doen is de handrem erop zetten en gaan bezuinigen omdat we veel uit hebben gegeven", zegt Elzinga. "Dat hebben we tien jaar geleden gedaan." Hij roept het kabinet op te investeren in vitale sectoren als zorg en onderwijs.

Eerlijk verdelen

Afgelopen jaar gaf de rijksoverheid tientallen miljarden euro’s uit om bedrijven en burgers te beschermen. Ooit moet dat geld weer worden terugverdiend. Elzinga pleit ervoor de rekening van de crisis eerlijk te verdelen. "Mensen met de hoogste inkomens en bedrijven die veel winst hebben gemaakt moeten tijdelijk iets meer betalen via een coronaheffing."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljarden extra steun om bedrijven door crisis te helpen

Niet overal zal het herstel even snel zijn. Voor sectoren waar toch moet worden gereorganiseerd, wil de FNV zogenaamde plaatsmaakregelingen invoeren. Die moeten het voor ouderen makkelijker maken om eerder met pensioen te gaan. Zo kunnen jongeren die anders op straat zouden komen te staan hun baan behouden.

FNV-voorzitter Tuur Elzinga. FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

Niet op straat

De coronacrisis heeft ons volgens Elzinga nog een les geleerd: dat het voor iedereen beter is dat werknemers niet op straat komen te staan als het even tegenzit. Hij pleit daarom voor een werkgeversverzekering die vergelijkbaar is met de huidige NOW-regeling.

Werkgevers kunnen zich dan verzekeren tegen tijdelijke tegenslag. Ze krijgen het recht om de arbeidsduur van werknemers tijdelijk met maximaal 20 procent te verlagen. Deze uren worden dan betaald uit de verzekering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe coalitie aan de slag met economie in crisistijd

Dat is voor iedereen beter, zegt Elzinga. "De werknemer behoudt zijn of haar baan. En het bedrijf houdt de mensen in dienst, zodat ze niet op zoek hoeven te gaan naar nieuwe mensen als de economische situatie weer aantrekt."

De FNV pleit verder al langer voor verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. "En we moeten echt terug naar het vaste contract als de norm", vindt Elzinga. De crisis heeft volgens hem nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt dat veel werknemers nu te weinig rechten hebben.

Bekijk ook: ontslagvergoeding in coronatijd is doodvonnis voor ondernemers

Ondernemers zitten met een duivels dilemma. Als ze personeel willen ontslaan om kosten te besparen moeten ze een ontslagvergoeding betalen. Dat geld hebben ze vaak niet. Maar personeel aanhouden kost ook geld, en kan zelfs zorgen voor faillissement.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van