Coen en Souwie leefden een jaar in een Wikkelhouse, een duurzaam huisje gemaakt van golfkarton. Nu verhuren ze hun tiny house aan mensen die ook wel eens in een kartonnen huis met uitzicht op de Nieuwkoopse Plassen wakker willen worden. En zij zijn niet de enigen, want mede dankzij corona groeit het vakantieaanbod van tiny houses midden in de natuur.
Toen Souwie de Wijn en Coen Timmer op Texel de bouw van een Wikkelhouse zagen, wisten ze het meteen: "Dit willen wij ook." Het kleine designhuis, dat gemaakt is van golfkarton en hout, past precies bij hun duurzame levensstijl. "We zijn er echt verliefd op geworden", zegt Souwie.
Waterdicht huis van karton
Het Wikkelhouse is een Nederlands concept: ontworpen door René Snel en nu gemaakt door het Amsterdamse bouwatelier Fiction Factory. Dat gebeurt door 24 lagen golfkarton om een mal te wikkelen. Dat karton zorgt voor een stevige, goed isolerende basis. Dan volgt een dun laagje waterdichte folie, waarna het huis wordt afgewerkt met houten panelen.
Het resultaat is een huisje dat bestand is tegen weer en wind. Dat kunnen Souwie, Coen en hun zevenjarige dochter Famke bevestigen, want ze hebben een jaar in het Wikkelhouse gewoond, terwijl hun huidige woning gebouwd werd.
Een jaar waar Souwie met veel plezier op terugkijkt. "Toen we over gingen naar ons huis was ik twee weken van slag. Ik miste het Wikkelhouse echt." Het huisje weg doen, was dan ook zeker geen optie.
Goed boek, legpuzzel of saxofoon
Ze vonden het zonde dat het Wikkelhouse leeg stond en besloten om het via Natuurhuisje te gaan verhuren. "Leuk om te zien dat andere mensen er net zo enthousiast van worden als wij zelf zijn. Fijn om dat zo te kunnen delen", vertelt Coen.
Ze accepteren één boeking per week, want ze willen het wel een beetje rustig houden. "We zijn altijd nieuwsgierig naar wie er gaat komen." Dat zijn vaak jonge stellen, maar een derde van de boekingen wordt gemaakt door gasten die alleen komen. Sommigen nemen een goed boek of een legpuzzel mee, maar er is ook wel eens een gast geweest die met zijn saxofoon arriveerde.
Het zijn vaak mensen die in een drukke stad wonen en even een weekendje komen opladen in de natuur. Een duidelijke trend, zegt ook Robert van Veen, hoofd marketing van Natuurhuisje. "We zien dat het aantal zoekopdrachten en boekingen van tiny houses op ons platform flink stijgt."
Aanbod van tiny houses stijgt snel
Dat heeft ook zeker te maken met corona, want mensen gaan er nu niet met grote gezelschappen op uit. "Er worden vooral boekingen voor twee personen gemaakt. En met z’n tweeën ga je natuurlijk niet zo snel in een huisje voor acht personen zitten."
Op die vraag naar kleinschalige accommodaties midden in de natuur spelen verhuurders goed in. "We krijgen er dagelijks zo'n vijftien nieuwe huizen bij in ons aanbod. Vijf daarvan zijn tiny houses." Soms zijn er ineens pieken, zoals na de persconferentie van afgelopen week, waarin gezegd werd dat we voorlopig niet op vakantie in het buitenland kunnen.
"Diezelfde avond kwamen er ineens nog twintig nieuwe huisjes bij", vertelt Van Veen. Dat is maar goed ook, want het gaat rap met de boekingen. "Voor de meivakantie is nog maar twintig procent van de natuurhuisjes beschikbaar. "
Niet alle aanmeldingen van nieuwe huisjes worden goedgekeurd. "Er valt ongeveer veertig procent af, omdat ze niet voldoende passen binnen ons concept. We kijken naar het natuurelement en de rust. Dus huisjes, die niet te dicht op een woonhuis staan, met uitzicht op weilanden, bos of aan het water", legt Van Veen uit.
Kwakende kikkers
Het Wikkelhouse van Souwie en Coen staat in hun riante tuin, aan het water. Het eindeloze uitzicht heeft al menig stadsmens tot rust weten te brengen. Het is gezellig wakker worden met het geluid van vogels. "En in het paarseizoen kunnen de kwakende kikkers ook behoorlijk kabaal maken", lacht Coen.
"Voor ons is het een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten, die anders je pad niet zouden kruisen", vertelt hij. Zoals een jong stel dat eigenlijk een vakantie naar Bali gepland had staan, maar vanwege corona bij hen in het Wikkelhouse belandde. Of mensen die er hun huwelijksnacht hebben doorgebracht.
Bijzonder vinden ze het ook om de eigen omgeving door de ogen van gasten te zien. "Sommige mensen doen dingen die wij zelf nog nooit gedaan hebben. Laatst ging een stel met een roeiboot het water op om zo de zonsondergang te bekijken. Zo doen we echt inspiratie op", zegt Souwie.
Vooralsnog is het Wikkelhouse van Coen en Souwie een behoorlijk unieke accommodatie binnen het aanbod van Natuurhuisje - van de 5300 huisjes, zijn er tien Wikkelhouses - maar Van Veen verwacht dat het aantal kartonnen huisjes gaat toenemen.
Vakantie in eigen tuin
"Tiny house is inmiddels een bekende term, maar van Wikkelhouse zullen nog weinig mensen gehoord hebben. Dat zal de komende jaren zeker veranderen, want dit past precies in de trend van duurzaamheid, die ook na corona zal blijven", zegt hij.
Voor Souwie, Coen en Famke is het Wikkelhouse hoe dan ook hun favoriete plek. Ze gaan er zelf ook nog graag 'op vakantie'. "In de zomervakantie gaan we er weer een weekje zitten", vertelt Souwie. "Dan lopen we met onze toilettas onder de arm erheen en voelt het echt alsof we even weg zijn."
Voor dit artikel heeft onze redacteur op uitnodiging van Natuurhuisje in het Wikkelhouse verbleven. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.