Kapitaalinjectie

'Frankrijk en EU akkoord over voorwaarden steun aan Air France'

25 maart 2021 23:16 Aangepast: 25 maart 2021 23:17
Vliegtuigen van Air France en KLM. Beeld © ANP

De Franse regering en de Europese Commissie hebben een akkoord bereikt over de voorwaarden voor verdere staatssteun aan Air France. De concessies die de Franse zustermaatschappij van KLM moet doen voor een kapitaalinjectie uit Parijs zouden daarbij meevallen.

Dat meldt zakenkrant Les Echos op basis van ingewijden. Er wordt al lange tijd gepraat over verdere steun aan Air France-KLM, dat eerder van de Franse en Nederlandse overheid al financiële hulp ter waarde van 10,4 miljard euro heeft gekregen om de coronacrisis te overleven. Nu zou vooral een kapitaalinjectie nodig zijn, zodat de schulden niet verder oplopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Air France-KLM in de penarie: sowieso nieuwe miljardensteun nodig

Eisen van Brussel

Voor staatssteun is ontheffing vanuit de Europese Commissie nodig. Aanvankelijk werd gevreesd dat Brussel zou eisen dat Air France een flink deel van zijn slots, oftewel start- en landingsrechten, op Parijse luchthavens zou moeten opgeven. Dit stuitte op hevig verzet vanuit Frankrijk. Zo waarschuwde de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire dat Air France na het opgeven van die rechten amper zou kunnen concurreren met prijsvechters.

Volgens Les Echos zijn Franse onderhandelaars erin geslaagd de eisen van de Europese Commissie enigszins af te zwakken. Zo zou het aantal slots dat Air France van de hand moet doen meevallen. Precieze details van het akkoord zijn nog niet bekend, zo schrijft de krant. Air France-KLM wil ook niet ingaan op vragen van RTL Nieuws.

Ook tussen de Nederlandse regering en de Europese Commissie lopen gesprekken over de voorwaarden voor extra overheidssteun aan KLM. Die hebben nog geen akkoord opgeleverd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zingende KLM-purser over coronajaar: 'Ik kon wel huilen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van