Water aan de lippen

Hoop voor bedrijven: post-corona steunpakket in de maak

23 maart 2021 20:28 Aangepast: 23 maart 2021 20:40
De HEMA in de Rotterdamse Koopgoot. Beeld © ANP Foto

'We zeggen niet opeens: zoek het maar uit', was de boodschap van demissionair premier Mark Rutte aan ondernemers vanavond. Het demissionaire kabinet werkt daarom samen met het bedrijfsleven aan een herstelplan voor ná de coronacrisis.

Dat maakte Rutte vanavond bekend tijdens de persconferentie over coronamaatregelen.

Crisis doorhelpen

"Tegen ondernemers die financieel en emotioneel het water aan de lippen staat, wil ik een paar dingen zeggen", aldus Rutte. "Als de steunpakketten zijn afgelopen, zeggen we niet opeens: zoek het maar uit."

Er zijn veel bedrijven die worstelen met hun kaspositie, die coronaschulden hebben en gaten in het eigen vermogen, zegt hij. "Daarom werken demissionair ministers Koolmees, Van 't Wout en Hoekstra aan een plan om het bedrijfsleven verder te helpen, deze crisis door."

Kwijtschelden

Of het kwijtschelden van belastingschulden daarin ook is opgenomen, wilde hij niet zeggen. "We kijken met een breed front, er wordt naar van alles gekeken. Aan kwijtschelding zitten veel haken en ogen; we moeten kijken wat wel werkt en wat niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer steun voor ondernemers: vaste lasten tot 100 procent vergoed

VNO-NCW en MKB Nederland zijn met de genoemde ministers in gesprek over zo'n herstelpakket. Als het aan hen ligt, krijgen ondernemers tenminste tien jaar de tijd om schulden aan de overheid terug te betalen, tegen een lage invorderingsrente. 

Investeringen aanjagen

Dat zou moeten gelden voor schulden aan de Belastingdienst, maar ook voor eventuele terugbetalingen van financiële steun uit de NOW en TVL-regelingen. Voor private schulden zou er een herstelfonds moeten komen dat de schulden overneemt. 

Bij herstel horen geen lastenverzwaringen voor bedrijven, maar maatregelen die helpen investeringen aan te jagen, aldus de ondernemersorganisaties. "Het nieuwe herstelpakket moet er ook voor zorgen dat het bedrijfsleven zijn rol als motor van herstel kan spelen en de economie straks weer kan groeien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemend Nederland snakt naar herstelplan

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van