Ga naar de inhoud
Scheelt duizenden euro's

Starter op de woningmarkt krijgt maandje sjoemeltijd van de fiscus

Een jong stel heeft een nieuw huis gekocht Beeld © Patricia Rehe

Starters op de woningmarkt die een huis van meer dan vier ton kopen, kunnen een maand langer profiteren van een belastingvoordeel dat ze krijgen als ze een huis kopen. Dat kan als ze een dealtje weten te sluiten met de verkopers.

Dat laat de Belastingdienst weten in een document met vragen en antwoorden voor de makelaarssector.

Overdracht voor 1 april, verhuizen komt later

Wie een huis koopt moet overdrachtsbelasting betalen. Die kan flink oplopen want de belasting bedraagt 2 procent van de koopsom. Het gaat dan al snel om vele duizenden euro's

Op dit moment geldt dat iedereen onder de 35 jaar die een huis koopt geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Maar vanaf 1 april wordt die regeling versoberd: dan geldt de vrijstelling alleen voor huizen tot maximaal 400.000 euro.

Om toch nog te kunnen profiteren van de vrijstelling voor huizen van meer dan vier ton, terwijl de deadline van 1 april eigenlijk niet haalbaar is, gooien sommige jonge kopers het op een akkoordje met de huidige bewoners. Formeel laten ze de overdracht plaatsvinden voor 1 april, maar in de praktijk mogen de oude bewoners er nog even in blijven wonen.

Overdrachtsbelasting
Lees ook:
Overdrachtsbelasting starters toch maar deels afgeschaft, VEH is boos

De Belastingdienst maakt nu duidelijk dat als de verkoper korter dan een maand na de overdracht bij de notaris in het huis blijft wonen, de starter toch nog aanspraak maakt op de vrijstelling. Duurt het langer, dan krijg je als jonge koper in principe toch gewoon de rekening gepresenteerd.

Belasting ontwijken is niet de bedoeling

Formeel zegt de Belastingdienst geen 'zekerheid vooraf' te kunnen geven van de fiscale gevolgen, waarmee nog onzeker is wat de precieze consequenties dan zijn. Maar een woordvoerder legt uit dat het vanaf het begin duidelijk is dat de vrijstelling alleen geldt als kopers ook daadwerkelijk in het huis gaan wonen. Een maandje respijt kan dan nog wel door de beugel, maar langer in principe niet.

De reden om zo'n constructie op te tuigen is namelijk simpelweg het ontwijken van belasting, en dat wil de dienst niet in de hand werken.

Scheelt duizenden euro's

De winst voor de koper en dus de misgelopen inkomsten voor de fiscus kan namelijk behoorlijk oplopen. Stel: iemand van een jaar of 30 koopt een huis van 7 ton.

Als diegene na 1 april een huis koopt moet hij of zij daarover 14.000 euro belasting betalen (2 procent van de koopsom). Voor 1 april betaalt diezelfde persoon geen cent belasting.