AstraZeneca

Johnson bang voor Europese blokkade van coronavaccins

22 maart 2021 15:36 Aangepast: 22 maart 2021 15:42
De Britse premier Boris Johnson (56) was afgelopen week aan de beurt. Beeld © Getty

De Britse premier Boris Johnson begint in Europa een charmeoffensief om meer coronavaccins naar zijn land te halen. De Europese Unie dreigt namelijk met een blokkade van de export van vaccins als de EU niet eerst krijgt wat er is besteld.

Europese regeringsleiders hebben aanstaande donderdag een overleg waarbij mogelijk een exportverbod van het vaccin van AstraZeneca naar het Verenigd Koninkrijk wordt besproken. Volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de EU die mogelijkheid omdat het farmabedrijf in de unie minder levert dan is afgesproken.

Irritatie

Vooral in Italië en Frankrijk is daar irritatie over. Von der Leyen toonde daar begrip voor. "Onze burgers kunnen we niet meer uitleggen dat Europese farmaceuten aan de hele wereld leveren, en we hier de hele tijd met leveringsproblemen kampen."

Ze was afgelopen weekend in Duitse kranten ongekend fel. "We hebben de optie om geplande exporten te verbieden. Dit is de boodschap aan AstraZeneca: je komt eerst je contract met Europa na, voordat je levert aan andere landen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Waarom wordt het noorden later gevaccineerd met AstraZeneca dan het zuiden?

Veel te weinig

Tot nu toe heeft AstraZeneca nog geen 10 procent geleverd van de maximaal 120 miljoen doses die de EU tussen december en eind maart verwacht had te krijgen, zei Von der Leyen een week geleden. Ook in het tweede kwartaal blijft de levering met een kwart achter bij wat de vraag is. 

De Europese unie is de grootste producent van vaccins ter wereld. Toch is maar 12 procent van de bevolking hier ingeënt. In GrootBrittannië is dat al 40 procent. De helft van de Britten heeft al een eerste prik gehad. Premier Boris Johnson (56) kreeg die afgelopen week met het AstraZeneca-vaccin.

Vaccin uit Leiden

De productie van het vaccin van AstraZeneca vindt deels plaats in Leiden. Het bedrijf Halix op het biosciencepark daar produceert in opdracht van het Brits-Zweedse AstraZeneca.

AstraZeneca, dat het hoofdkantoor heeft in Cambridge, ontwikkelde het vaccin samen met de universiteit van Oxford.

Ook het vaccin van farmabedrijf Janssen dat eerder deze maand goedgekeurd werd wordt gemaakt in Leiden. Dat vaccin komt in april beschikbaar in de EU.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

AstraZeneca kan weer worden geprikt, vijf vragen over het vaccin

Belrondje Johnson

De productie van de vaccins van AstraZeneca vindt naast in Leiden plaats in twee fabrieken in Groot-Brittannië. De Britse fabrieken exporteren niet naar de EU, zo berichtte Reuters eerder deze maand.

Premier Johnson belt volgens de Financial Times zijn collega's in Europa af voor de virtuele EU-top van donderdag en roept hen op tegen een mogelijke blokkade van het transport van vaccins uit Leiden naar het VK te stemmen.

De Franse president Emmanuel Macron en Duitse bondskanselier Angela Merkel zouden volgens de krant door Johnson worden benaderd. Volgens onze Haagse redactie is nog niet duidelijk of premier Mark Rutte ook is benaderd door Johnson.

Vaccin-nationalisme

De Britse minister van zorg Helen Whately waarschuwde er ook voor dat ieder land nu voor zich gaat. "Wat belangrijk is, is dat geen enkel land nu vaccin-nationalistisch gaat worden. Het is voor iedereen beter als we vaccinproducenten steunen om het maximum te produceren."

Johnson zei vanmorgen dat hij bang is dat de derde golf die Europa treft ook over zal slaan naar het VK. En dat er daarom zo snel mogelijk verder gevaccineerd moet gaan worden. Voor half april heeft hij versoepelingen beloofd.

Vertrouwen

Ondertussen gaat het vertrouwen van de Europeanen in het coronavaccin van AstraZeneca erop achteruit vanwege de ongerustheid over eventuele bijwerkingen. Dat blijkt uit een peiling van YouGov.

In verschillende landen werd in de afgelopen weken uit voorzorg gestopt met de toediening van het AstraZeneca-vaccin. Dat gebeurde na een aantal meldingen van trombose.

Op 18 maart concludeerde het Europees geneesmiddelenagentschap EMA na een onderzoek dat de voordelen van het vaccin nog steeds opwegen tegen de risico's en voor veruit de meeste mensen veilig te gebruiken is

Impact

Volgens YouGov heeft de opschorting van de vaccinatiecampagnes in verschillende landen een impact gehad op de publieke opinie.

"We hebben niet alleen een aanzienlijke stijging gezien van het aantal mensen dat het vaccin gevaarlijk vindt in de afgelopen twee weken, maar het vaccin van AstraZeneca wordt ook als minder veilig beschouwd als die van Pfizer en Moderna" aldus YouGov.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van