Ga naar de inhoud
Definitieve berekening

Zeker 20.000 bedrijven moeten NOW-steun terugbetalen, UWV maakt het makkelijker

Wouter Koolmees op het Binnenhof in december 2020. Beeld © ANP

Van de bijna 140.000 bedrijven die steun hebben gekregen uit de NOW1-regeling hebben er inmiddels ruim 20.000 te horen gekregen dat ze het geld (deels) terug moeten betalen. Een betalingsregeling kunnen ze nu makkelijker zelf regelen.

Soms gaat het om grote bedragen. Beddenproducent Auping bijvoorbeeld besloot vorig jaar zelf al de steun uit NOW1 terug te storten, schrijft het Financieele Dagblad. Het bedrijf had recht op 1,2 miljoen euro, maar zag er uiteindelijk vanaf omdat de resultaten in de loop van het jaar weer aantrokken.

Betalingsregeling

Auping maakte het geld vrijwillig over, nog eens 41.919 werkgevers hebben inmiddels een definitieve berekening aangevraagd voor de NOW1. Zij hebben nu zicht op het omzetverlies dat ze hebben geleden in maart, april en mei 2020. 

Van deze bedrijven moeten er 20.659 samen nog bijna 291 miljoen euro terugbetalen. Daar staat tegenover dat zo'n 12.000 bedrijven extra steun hebben gekregen.

Van 6144 werkgevers heeft uitkeringsinstantie UWV al een betaling ontvangen. Met nog eens 3839 bedrijven is een betalingsregeling getroffen. Werkgevers kunnen zo'n betalingsregeling sinds maandag ook zelf digitaal aanvragen.

Strafberekening
Lees ook:
Strafberekening NOW 1 treft ook bedrijven die regels volgen

Verlengde termijn voor aanvragen

Het aantal is nog maar het topje van de ijsberg. In totaal ontvingen 139.538 bedrijven steun uit de NOW1-regeling. Bedrijven die minder omzet draaien vanwege de coronacrisis kunnen daar een beroep op doen. De NOW vergoedt een (groot) deel van hun misgelopen omzet, waardoor personeel in dienst kan blijven.

Zo'n 100.000 bedrijven moeten nog een definitieve berekening aanvragen. De termijn daarvoor is onlangs verlengd tot eind oktober. Voor de NOW2-regeling is het sinds vorige week mogelijk om een definitieve berekening aan te vragen. Bedrijven hebben daar tot 5 januari 2022 de tijd voor.

Koolmees:
Lees ook:
Koolmees: 60 procent bedrijven moet NOW-steun terugbetalen

Terugbetalen

Hoeveel bedrijven dus precies NOW-steun terug moeten betalen, en om hoeveel miljoenen euro's het gaat, is voorlopig nog onduidelijk. Demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees schreef in december aan de Tweede Kamer dat ongeveer 60 procent van de bedrijven NOW1-steun (deels) terug moet betalen. 

Dat zou betekenen dat 84.000 bedrijven terug moeten betalen. Daar komen aansluitende NOW-regelingen nog eens bij. NOW2 werd aan 63.000 bedrijven toegekend; NOW3 (van oktober 2020 tot en met maart 2021) aan ruim 100.000.

Het aanvraagloket voor het derde tijdvak van NOW3 (van april tot en met juni 2021) is nog niet open.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van