Ga naar de inhoud
Geen vertrouwen in monetair beleid

Waarde Turkse lira keldert na ontslag baas centrale bank

De Turkse president Erdogan was het niet eens met het beleid van de centrale bank. Beeld © Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency

De Turkse lira is fors minder waard geworden. De koersval van zo'n 10 procent zette in nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor de tweede keer in 4,5 maand de topman van de centrale bank ontsloeg.

Als je op vakantie zou kunnen naar Turkije, dan zou je nu een stuk goedkoper uit zijn. Je krijgt meer lira's voor je euro's. Maar als je belegt in Turkije is het juist helemaal niet fijn dat de lira is verzwakt, je bezittingen zijn uitgedrukt in euro's  minder waard.

Ook voor inwoners van Turkije is de zwakkere lira vervelend. Uit het buitenland geïmporteerde producten worden duurder. 

Monetair beleid

De koers van de Turkse lira is nu zo'n 10 procent lager ten opzichte van de euro en de dollar dan afgelopen vrijdag. Afgelopen nacht was het verlies zelfs even nog groter. 

Dat enorme koersverlies komt doordat beleggers geen vertrouwen meer hebben in het Turkse monetaire beleid.

Turkse
Lees ook:
Turkse lira in vrije val, kan nieuwe bankbaas het land redden?

Hoge inflatie

Turkije heeft al jarenlang te maken met hoge inflatie. Nu is die zo'n 15 procent. Al sinds november 2019 ligt de inflatie boven de 10 procent en deze stijgt nog steeds.

Hoge inflatie is vervelend, omdat het voor ondernemers lastiger is om mee te rekenen. Hun kostprijs stijgt steeds flink.

Verder loont het voor consumenten nauwelijks om te sparen, inflatie betekent namelijk dat je geld minder waard wordt. En als er maar weinig wordt gespaard, dan kan dat de rente opstuwen. Er is immers minder aanbod van geld.

Daarom rente verhoogd

Om de inflatie de kop in te drukken had de afgelopen weekend ontslagen baas van de Turkse centrale bank, Naci Agbal, vorig jaar al de officiële rente flink verhoogd. Dat is het traditionele recept om hoge inflatie aan te pakken. Het werkte ook, beleggers hadden vertrouwen in de aanpak.

Afgelopen donderdag deed Agbal er nog een schepje bovenop. Hij verhoogde de rente met nog eens 2 procent en dat was het dubbele van wat beleggers hadden verwacht. Daardoor steeg de koers van de lira.

Hoe Erdogan de Turkse economie in problemen brengt

02:59

Erdogan

Erdogan zag de renteverhoging echter niet zitten. Hij wil juist een lagere rente, omdat een hoge rente (nu 19 procent) slecht is voor de economie. Lenen wordt dan duurder.

Verder leidt volgens Erdogan een hogere rente tot hogere inflatie. "Maar dat is niet hoe de meeste economen erover denken", zegt Anke Martins, senior econoom bij ABN Amro. Zij houdt zich bezig met opkomende landen in Europa.

Koers ING onderuit

Op de beurs verliest het aandeel ING meer dan 2 procent. Dat komt doordat de bank een Turkse dochteronderneming heeft met eind december 7,3 miljard euro aan activa.

Vorig jaar meldde persbureau Bloomberg dat ING overwoog om de Turkse activiteiten van de hand te doen, maar dat is nog niet gebeurd.

Ook de koers van andere banken met activiteiten in Turkije, zoals een aantal Franse banken, daalt.

Dat Erdogan Agbal aan de kant zette, zorgde voor twijfel bij beleggers. "Nu zit er een politicus aan de top bij de centrale bank en dat is meestal geen gelukkig huwelijk", zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.

'Breng eerst inflatie omlaag'

"Het zou handiger zijn om eerst de inflatie omlaag te brengen", denkt Georgette Boele, valutastrateeg bij ABN Amro. "Maar nu heb je én een hogere rente, én minder vertrouwen van beleggers, dat is het slechtste van twee werelden, vult Martins aan.

Turkije
Lees ook:
Turkije breidt controle staat op sociale media uit

Turkije heeft volgens haar beperkte mogelijkheden om op een andere manier de koers van de lira te ondersteunen. Het kan wel onder meer dollars en euro's die het heeft verkopen.

Probleem is dat de valutareserves van Turkije niet zo groot zijn. "Turkije importeert te veel en exporteert te weinig, het land leeft op te grote voet", zegt Jos Versteeg, aandelenanalist bij InsingerGilissen, dan ook. 

Een ander probleem is dat bedrijven en burgers hun lira's wisselen voor dollars en euro's. De inflatie in de VS en de eurozone is lager, zodat hun geld niet in zo'n hoog tempo minder waard wordt. Het heeft echter wel een drukkend effect op de koers van de lira.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van