Ga naar de inhoud
Hardste klappen bij jongeren

CBS: bijna evenveel werkende Nederlanders als voor coronacrisis

De werkgelegenheid bij jongeren kreeg de hardste klappen. Beeld © ANP

Het aantal mensen dat in Nederland betaald werk had was in februari bijna even hoog als voor de coronacrisis. In totaal hadden 9 miljoen mensen betaald werk als werknemer of zelfstandige, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat ligt dicht bij het niveau van januari 2020.

Tussen maart en mei vorig jaar, kort nadat het coronavirus in Nederland om zich heen had gegrepen, daalde het aantal werkenden nog met 184.000. Vervolgens zette het herstel in, maar dat is niet gelijk verdeeld over verschillende leeftijdsgroepen.

Zo zijn bij de groep tussen 25 en 45 jaar meer mensen aan het werk dan een jaar geleden, constateert het CBS. Maar bij jongeren, waar de werkgelegenheid de hardste klappen kreeg, is het aantal werkenden nog niet op het niveau van begin 2020.

Werkloosheid gelijk

De werkloosheid in Nederland is in februari gelijk gebleven aan een maand eerder. In totaal hadden 340.000 mensen geen werk terwijl ze hier wel naar op zoek waren, wat gelijk staat aan 3,6 procent van de beroepsbevolking.

36.000
Lees ook:
36.000 meer werkloze jongeren na uitbreken coronacrisis

Volgens het statistiekbureau daalde het aantal werklozen in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 13.000 per maand, terwijl er in diezelfde periode maandelijks 16.000 mensen met betaald werk bij zijn gekomen.

Uitkeringsinstantie UWV noteerde een lichte daling van het aantal verstrekte werkloosheidsuitkeringen. Het aantal lopende uitkeringen daalde met met net geen 1 procent tot 286.000 in februari. Er kwamen 31.800 nieuwe WW-uitkeringen bij terwijl er 34.200 werden gestopt.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van