Ga naar de inhoud
Foutje

Gehackte Twentse gemeente had niet het beste wachtwoord: Welkom2020

De gemeente Hof van Twente, die eind vorig jaar te maken kreeg met een gigantische hack waarbij veel bestanden verloren zijn gegaan, heeft de malaise deels aan zichzelf te danken. Inbrekers konden eenvoudig toegang krijgen door een zeer zwak wachtwoord.

Uit het onderzoeksrapport naar aanleiding van de hack blijkt dat een systeembeheerder van de gemeente in oktober het wachtwoord van een beheerdersaccount veranderde in Welkom2020. Tot overmaat van ramp paste hij ook de beveiliging van de firewall aan. Daardoor stond de poort wagenwijd open.

Verstrekkende gevolgen

De gevolgen daarvan waren haast niet te overzien. Hackers wisten toegang te krijgen door een vrij eenvoudige manier van hacken: een brute force-aanval. Dat komt erop neer dat er duizenden keren wordt geprobeerd om een wachtwoord in te voeren, tot het raak is.

Daarop werden bestanden gewist door de hackers en de gemeente zou ze alleen na betaling van 750.000 euro terug kunnen krijgen. Daar ging de gemeente niet op in. Door de schade die werd aangericht moest de gemeente tijdelijk een groot deel van de dienstverlening staken.

Bovendien is dus een hoop data verloren gegaan. Een deel is toch nog gered of kan nog worden hersteld, meldde de gemeente onlangs.

Hof
Lees ook:
Hof van Twente gaat niet in op losgeldeis hackers

De ellende voor de gemeente was niet alleen het gevolg van de actie van kwaadwillenden in combinatie met een zwak wachtwoord en een firewall die niet goed functioneerde. Tot overmaat van ramp hadden vrijwel alle systemen ook toegang tot elkaar, waardoor de hackers over bij konden.

De schade voor de gemeente loopt daardoor in de miljoenen, vertelde burgemeester Ellen Nauta vandaag. Wie er achter de hack zitten, is nog altijd niet duidelijk.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief