Ga naar de inhoud
Harde klap

Wegblijven toeristen kostte Amsterdam vorig jaar 8 miljard euro

De toerismesector in Amsterdam kreeg vorig jaar een harde klap. Beeld © ANP

Minder congresgangers, minder toeristen en minder zakenreizigers. De coronacrisis kost Amsterdam handenvol geld. Er kwam 8 miljard minder binnen in de vrijetijdssector en dat is nog een voorzichtige schatting.

Geen irritante rolkoffertjes en geen toeristen op straat die met een plattegrond in de hand de weg zoeken. De Amsterdammers zelf vinden het heerlijk. Maar het kost de stad wel zakken vol geld.

3 miljoen

Door de coronacrisis kwamen vorig jaar 3 miljoen minder toeristen naar onze hoofdstad. Hotels zijn leeg en souvenirzaken verkopen amper meer een tulp of klomp.

De toeristische bestedingen in Amsterdam daalden vorig jaar met 8 miljard euro, zo heeft ABN Amro becijferd. En naar verwachting komt een deel van de bezoekersstroom ook na corona niet meer terug.

"Het gaat dan met name om zakenreizigers die voor vergaderingen naar de stad kwamen en er overnachtten", zegt Stef Driessen, toerisme- en recreatie-expert bij ABN Amro. In 2019 bezocht 32 procent van de bezoekers Amsterdam vanwege een zakelijke bijeenkomst.

"Tijdens de coronacrisis zijn veel bedrijven erachter gekomen dat je veel vergaderingen net zo goed via Zoom kunt houden en er niet voor hoeft te reizen."

Toerisme
Lees ook:
Toerisme tijdens corona: van hotel in Randstad naar camping in de natuur

Musea

Driessen denkt dat 8 miljard euro het minimale bedrag is wat de stad is misgelopen. "Het kan zelfs meer zijn. We hebben allerlei geldstromen meegerekend. Toeristenbelasting, geld dat door toeristen in horeca en winkels werd uitgegeven, gederfde inkomsten bij musea, maar ook misgelopen inkomsten door hotels en Airbnb."

In 2019 leverde toerisme in Amsterdam ondernemers, inwoners en de gemeente Amsterdam 18,6 miljard euro aan inkomsten op. Ongeveer een derde hiervan werd besteed bij luchtvaartbedrijven en reisbureaus die in Amsterdam gevestigd zijn.

"Denk aan KLM, maar ook aan Booking.com dat hier een hoofdkantoor heeft. De inkomstendaling van dit soort bedrijven hebben we niet eens meegenomen, anders zou de daling nog groter zijn."

Regio

Door coronacrisis bezochten 83 procent minder buitenlandse (2,1 miljoen mensen) en 53 procent minder Nederlandse toeristen (900.000 mensen) de hoofdstad vanaf maart 2020.

Driessen: "We zijn massaal op vakantie in eigen land gegaan, maar daarbij werd vaak wel gekozen voor de regio. Bijvoorbeeld een vakantiehuis buiten de grote stad. Amsterdam zelf trok met name Nederlandse dagjesmensen, maar die geven veel minder uit dan zakenreizigers of bijvoorbeeld Japanners."

Groei

De groei van het aantal toeristen nam tussen 1998 en 2010 enorm toe in de hoofdstad. Het aantal overnachtingen lag boven de 18 miljoen

Het centrum van Amsterdam telt op iedere honderd inwoners alleen al 21 hotels en daar komen dan nog Airbnb's bij. Veel Airbnb's zijn volgens Driessen het afgelopen jaar al gesloten. "Die verhuurders hebben ervoor gekozen om hun huis of kamer aan iemand te verhuren die langdurig in Amsterdam wilde wonen."

Toch is hij niet bang dat er daardoor een tekort aan overnachtingsplekken ontstaat, als de coronacrisis voorbij is. "Er zijn genoeg accommodaties. En we verwachten ook niet dat het toerisme meteen op het niveau van voor 2020 zit."

'Coronacrisis
Lees ook:
'Coronacrisis kost Duitse toerismesector zeker 24 miljard euro'

Blowtoerisme

Dit jaar komen er naar verwachting nog 67 procent minder toeristen naar de hoofdstad dan in 2019. Het gaat om 73 procent minder buitenlandse toeristen en 39 procent minder Nederlandse.

"Je ziet dat er nu amper vakanties geboekt worden. Mensen stellen het boeken uit tot het laatste moment. Naar verwachting is het blowtoerisme als eerste terug. Jonge mensen durven qua besmettingen toch meer risico te nemen dan gezinnen of zakenreizigers", zegt Driessen.

Herstel

Het eerste kwartaal van 2021 wordt veel slechter dan het eerste kwartaal van 2020, verwacht hij. Logisch, want de lockdown ging in veel landen pas in februari of later in. "We verwachten echter dat het vierde kwartaal juist veel beter wordt dan dat kwartaal in 2020. De buurlanden openen de grenzen naar verwachting in augustus en rond oktober wordt het intercontinentale verkeer vanuit Azië hervat", speculeert de specialist van ABN Amro.

Andere steden in Nederland zoals Rotterdam en Den Haag hadden minder last van de coronacrisis, omdat daar voorheen ook minder toeristen kwamen.

Amsterdam wil af van toeristen, maar dat kost geld

03:01
Dit is een artikel van