Ga naar de inhoud
Prognoses bijgesteld

Huizenprijzen stijgen dit jaar veel sneller dan verwacht, denkt Rabobank

Volgens Rabobank stijgen de huizenprijzen dit jaar met 8 procent. Beeld © ANP

De huizenprijzen stijgen dit jaar en volgend jaar waarschijnlijk veel harder dan eerder gedacht. Althans dat denken economen van de Rabobank.

Zij hebben hun prognoses fors naar boven bijgesteld omdat de economische vooruitzichten voor Nederland zijn verbeterd. Daarbij kampt Nederland met een groot huizentekort terwijl de hypotheekrente erg laag is.

Huizen 8 procent duurder

De kenners van de bank verwachten dat huizen dit jaar 8 procent duurder worden. Voor 2022 voorzien zij vervolgens een huizenprijsstijging van gemiddeld 4 procent. Eind vorig jaar hield Rabobank het nog op een gemiddelde huizenprijsgroei van respectievelijk 5,5 procent en 2,5 procent.

Gekte
lees ook:
Gekte op de woningmarkt? Welnee, je hebt al een tent vanaf 6000 euro

Woningmarkteconoom Carola de Groot van de Rabobank verwijst in een verklaring onder meer naar het beeld voor de arbeidsmarkt, dat van invloed is op de ontwikkelingen op de woningmarkt.

"Vooral de werkloosheid loopt naar verwachting minder op dan eerder voorzien. Daarnaast speelt de aanhoudende krapte op de woningmarkt een rol in de opwaartse prijsontwikkeling. Bovendien zijn de financieringsmogelijkheden van potentiële huizenkopers momenteel erg gunstig."