Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Tot 5000 euro subsidie op elektrische bestelbus voor ondernemers

Een elektrische bestelbus van PostNL in Amsterdam. Beeld © ANP Foto

Niet alleen privé, ook zakelijk rijden moet steeds milieuvriendelijker. Om het voor ondernemers aantrekkelijker te maken op emissieloos vervoer over te stappen, heeft het kabinet een subsidieregeling opgesteld die vandaag ingaat.

Dit jaar is 22 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers én non-profitorganisaties die een uitstootvrije bedrijfsauto willen kopen. Op is op. In totaal gaat het om 185 miljoen euro subsidie die tot 2025 te vergeven is.

30 tot 40 zones

Zeker 14 gemeenten stellen binnen nu en 2025 een emissieloze zone in, onder andere in Amsterdam, Utrecht en Den Bosch. Nog eens zoveel gemeenten kondigen de komende tijd plannen aan om dit te doen. In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat dat er in 2030 tussen de 30 en 40 van dergelijke zones moeten zijn.

'1
Lees ook:
'1 op de 6 verkochte auto's is nu elektrisch'

Bovenop bestaande regelingen

Met het toenemende aantal zones zal de vraag naar emissieloze bestel- en vrachtauto’s ook stijgen, is de verwachting. Maar de aanschafprijs van deze voertuigen is nog een stuk hoger dan die van dieselbusjes. Daarom, en dat is ook in het Klimaatakkoord afgesproken, krijgen ondernemers financiële ondersteuning bij de aanschaf van een elektrische bestelauto.

Vanaf vandaag kunnen zij de subsidie aanvragen. Kopers kunnen 10 procent van aankoopprijs van een geheel elektrische bedrijfsauto vergoed krijgen, met een maximum van 5000 euro per voertuig. De regeling komt bovenop bestaande financiële ondersteuning, zoals de milieu-investeringsaftrek.

Ondernemer
Lees ook:
Ondernemer krijgt steun voor overstap naar schone bestelbus

Voorwaarden

Daar zitten natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan. Alleen nieuwe bedrijfsauto’s komen in aanmerking, die minimaal 20.000 euro kosten. Lichte bedrijfsauto’s (type N1) moeten bovendien een actieradius van minimaal 100 kilometer hebben.

De subsidie geldt voor zowel koop- als financial leaseovereenkomsten. De bedrijfsauto moet na 1 januari 2021 zijn gekocht en nog niet op naam staan als de subsidie wordt aangevraagd. Bovendien moet het voertuig na aankoop 3 jaar ononderbroken op naam van de subsidieaanvrager staan.

Wegverkeer
Lees ook:
Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

Startjaar

Met de regeling moet het aantal emissieloze bestelauto's in Nederland sneller worden verhoogd. Uit de laatste cijfers van branchevereniging Bovag blijkt dat er per 1 maart 2021 zo'n 6410 bestelauto’s met een elektromotor rondrijden in Nederland. Ter vergelijking: van dieselbusjes zijn er nog 973.000, van benzinebusjes ruim 33.000.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil dit jaar als startjaar gebruiken om alle ondernemers die het voortouw nemen in zero-emissie tegemoet te komen. De komende jaren wil ze de regeling gerichter toepassen. Over die plannen moet na de zomer meer duidelijk zijn.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van