De Chinese regering laat opnieuw zijn tanden zien aan de snelgroeiende techsector in het land. De financieel toezichthouder heeft boetes opgelegd aan onder meer Tencent en Baidu. Hoewel de bedragen erg meevallen, lijkt Beijing vooral een boodschap af te geven. "De Chinese overheid laat niet met zich sollen."
Net als in de Verenigde Staten worstelen de autoriteiten in China met binnenlandse (fin)techbedrijven die de grenzen opzoeken met financiële diensten en overnames.
Onder vergrootglas
Nadat eerder fors werd ingegrepen bij het steeds verder uitdijende Alibaba - al lange tijd veel meer dan alleen een webwinkel - werd vandaag bekend dat onder meer internetconglomeraat Tencent onder het vergrootglas ligt van de Chinese mededingingsautoriteit.
Tencent, bekend van de veelgebruikte Chinese chatapp WeChat, kreeg een zeer bescheiden en daarmee symbolische boete van omgerekend ruim 64.000 euro voor het niet melden van een investering in online leer-app Yuanfudao in 2018. Maar belangrijker is dat het bedrijf samen met onder meer zoekmachinebedrijf Baidu aansluit in het rijtje techconcerns dat na jaren van vrijheid te maken krijgt met alsmaar strenger mededingingsbeleid.

Beursgang Ant geblokkeerd
Al gaat het om meer dan de tegenstelling tussen overheid en bedrijfsleven, zegt China-expert Frans-Paul van der Putten van Clingendael. "Het draait hier ook om de noodzaak een nieuwe en snel groeiende sector te reguleren."
Dat gebeurde eerder vrij ruw met het afblazen van de beursgang van Alibaba-dochter Ant, eigenaar van betaaldienst en kredietverlener Alipay. Dit nadat eigenaar Jack Ma, die daarvoor jarenlang geen strobreed in de weg werd gelegd, zich publiekelijk kritisch had uitgelaten over de regering, die volgens hem innovatie zou tegenhouden.
Nu wordt ook Tencent gedwongen om zijn financiële activiteiten onder te brengen in een apart bedrijf, dat vervolgens als traditionele bank wordt gereguleerd, melden ingewijden aan Bloomberg. Van der Putten: "Het zal nodig zijn steeds opnieuw een balans te vinden tussen ruimte geven aan de sector om zich te ontwikkelen en aan de andere kant stabiliteit en controle bewaken. Want de sector is voortdurend in beweging."

Koersval
De tik op de vingers van Tencent komt ook aan bij beleggers. Het aandeel staat 4,4 procent lager in Hongkong. Dat wordt ook op de beurs in Amsterdam gevoeld. En dan vooral bij het Zuid-Afrikaanse Prosus, de investeringsmaatschappij die wereldberoemd werd door zijn vroege belang in Tencent. Dat was in 2001 en bleek later een gouden zet met vele miljarden winst.
De koers van Prosus dook vandaag zelfs met 6,5 procent in de min. Het is een teken aan de wand voor beleggers in dit soort techaandelen, zegt vermogensbeheerder Corné van Zeijl van Actiam. Volgens hem brengt beleggen in China een zeker extra risico met zich mee.
Van Zeijl: "De Chinese overheid laat niet met zich sollen en zal altijd wel een vinger in de pap houden. Hoewel de boete voor Tencent weinig voorstelt, drukken deze berichten beleggers met hun neus op de feiten dat hun beleggingen niet helemaal zeker zijn China."
