Veel optimistischer

Rabobank: Nederlandse economie eind dit jaar weer op pre-coronaniveau

11 maart 2021 10:22 Aangepast: 11 maart 2021 12:19
Consumenten zullen dit en volgend jaar zorgen voor economische groei, denkt de Rabobank. Beeld © ANP

De Rabobank is een stuk optimistischer over het herstel van de Nederlandse economie dan drie maanden geleden. Hoewel de bank nog uitgaat van een krimp in het eerste kwartaal, wint de economie daarna snel aan vaart om aan het einde van het jaar weer op het niveau van voor de coronacrisis uit te komen.

Dat schrijft de Rabobank donderdag in haar driemaandelijkse update. Voor heel 2021 voorziet de bank een groei van 2,1 procent, afgezet tegen de krimp van 3,8 procent van vorig jaar.

Volgend jaar versnelt de groei met 3,7 procent. Daarmee is de bank een stuk optimistischer dan vorig kwartaal, toen het nog een groei van 2,4 procent verwachtte.

Onzekerheden

De Rabobank benadrukt wel dat het herstel omgeven is met een hoop onzekerheden, zoals de mate van de versoepelingen en het vaccinatietempo. In de prognose rekent de bank erop dat er in de loop van het tweede kwartaal geleidelijk aan meer mag. Aan het begin van het vierde kwartaal denkt Rabobank dat de economie weer volledig open kan.

Dit alles zal ervoor zorgen dat mensen hun geld weer laten rollen, wat voor een enorme stimulans van de economie zorgt. Consumentenuitgaven zijn doorgaans goed voor de helft van de uitgaven van de Nederlandse economie. Dat veel huishoudens het afgelopen jaar veel hebben gespaard, kan een extra impuls geven.

De overheidsinvesteringen zullen volgens de bank ook sterk aantrekken dit jaar en volgend jaar. Verder zullen ook bedrijven het aandurven om weer investeringen te doen, afgezet tegen de krimp in investeringen van 3,8 procent vorig jaar.

Werkloosheid stijgt

Wel zal de werkloosheid naar verwachting gaan stijgen. De Rabobank verwacht een stijging van het werkloosheidspercentage tot 4,7 procent in de eerste helft van 2022 van 3,6 procent nu. Ook hier is de bank optimistischer dan vorig kwartaal, toen ze nog uitging van een piek van 5,5 procent.

De reden van deze stijging van de werkloosheid is de afbouw van de coronasteunmaatregelen voor bedrijven. Niet alleen zullen veel ondernemingen hierdoor op hun kosten gaan letten, ook zullen bedrijven het helemaal niet overleven. Het gaat dan met name om winkels.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van