Ga naar de inhoud
Mensenrechten

Geen Nederlands gras bij WK in Qatar: 'Sommige dingen belangrijker dan geld'

Medewerkers van Hendriks Graszoden leggen een nieuwe grasmat in de Rotterdamse Kuip. Beeld © ANP

Er komt geen Nederlands gras in de voetbalstadions in Qatar. Hendriks Graszoden, dat ook gras leverde bij diverse andere EK's en WK's, trekt zich terug vanwege schending van de mensenrechten in het Arabische land. Het Limburgse bedrijf laat hiermee om ethische redenen een miljoenenorder liggen.

Hendriks Graszoden is als het om grasmatten gaat een van de grootste spelers in de voetbalwereld. Hun gras ligt onder meer in de Rotterdamse Kuip en in het stadion van Bayern München. Het bedrijf werd in de jaren '70 opgezet door de vorig jaar overleden eigenaar John Hendriks.

De internationale doorbraak kwam in 2006 toen het bedrijf in negen van de twaalf Duitse voetbalstadions het gras mocht leggen voor het WK. Daarna volgden leveringen voor de EK’s van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland, 2012 in Polen en Oekraïne en 2016 in Frankrijk. 

Ook voor het gras van het WK in 2022 in Qatar was het bedrijf een grote kanshebber, al was er nog geen contract getekend.

Kwaliteit

"We zijn al tien jaar met de organisatie in gesprek over de kwaliteit van het gras", vertelt sales manager Gerdien Vloet. "We hebben er eerder op aangedrongen dat ze het gras daar gaan telen. Dat wilden ze niet omdat ze dat te duur vonden."

Het gras vanuit Nederland naar Qatar vliegen is ook geen goede optie. "Als het moet dan kan het, maar het is niet goed voor de kwaliteit en de kosten zijn hoog."

Kan
Lees ook:
Kan Oranje nog wel met goed fatsoen naar het WK in Qatar?

Het belangrijkste struikelblok waren echter ethische vragen vanuit Limburg. Al vanaf het allereerste bezoek aan het land hadden de medewerkers van de grasleveranciers twijfels over de mensenrechten en de situatie in het land. Er was een groot verschil tussen arme en rijke mensen. Aan veiligheid werd bij de bouw van de stadions weinig aandacht besteed.

Belangrijker dan geld

Ook stond de laconieke houding van de organisatie het Limburgse bedrijf niet aan. Er kwamen berichten naar buiten over doden die vielen bij de bouw van de stadions. Eind vorig jaar hakte het bedrijf volgens Vloet de knoop door: we doen het niet. "Het ging om een miljoenenorder, maar soms zijn er dingen die belangrijker zijn dan geld."

In februari van dit jaar onthulde The Guardian dat er de afgelopen 10 jaar zeker 6500 arbeiders zijn omgekomen in Qatar, met name arme migranten uit India en Pakistan. Gemiddeld zijn dat twaalf mensen per week. Vloet: "We wisten al dat het erg was, maar hier schrokken we toch enorm van. We snappen ook niet dat de FIFA niet heeft ingegrepen."

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer wil premier en koning weghouden bij WK voetbal Qatar

Welke partij nu de grasmatten in de stadions van Qatar gaat leggen, weet Vloet niet. De organisatie is nog met meerdere partijen in gesprek.