Hoger inkomen dankzij geboorteplaats

Van een dubbeltje een kwartje worden? Dat lukt beter in Houten dan in Assen

08 maart 2021 17:05 Aangepast: 08 maart 2021 17:22
Je kunt beter in Houten opgroeien dan in Assen. Beeld © ANP

Niet alleen het gezin waarin je geboren wordt, kan een groot verschil maken in je leven, maar ook de gemeente waar je geboortehuis staat. Vooral voor kinderen uit arme gezinnen maakt het uit waar ze wonen.

Een Nederlander die in Houten opgroeit heeft het, kort door de bocht, beter getroffen dan iemand die geboren wordt in Assen. Wie in de dit weekend door SEO gepresenteerde Kansenatlas beide plaatsen opzoekt, vindt een flink verschil in de kansenongelijkheid.

Houtenaren zijn sowieso gemiddeld rijker: een 28-jarige die in Houten is opgegroeid verdient gemiddeld 36.000 euro per jaar. Staat je wieg in Assen, dan is dat 30.000 euro.

Inkomen ouders

Maar het gaat verder dan alleen inkomensverschillen. De mate waarin dat inkomen afhankelijk blijkt van het inkomen van je ouders is in Assen een stuk groter dan in Houten. Kortom: wie in Assen opgroeit kan moeilijker van een dubbeltje een kwartje worden dan in Houten.

Onderzoeker bij SEO Bas ter Weel ziet dat vooral kinderen die opgroeien in arme gezinnen later langzamer financieel stappen vooruitzetten dan hun rijkere leeftijdsgenoten. Ook in Houten en Assen groeien inwoners die ouders hebben met een laag inkomen langzamer in inkomen dan die met rijkere inwoners.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Regeringen doen te weinig om ongelijkheid aan te pakken'

Arm in Assen

Wie uit een arm gezin komt én in Assen woont heeft dus nog eens extra pech: die klimt ook nog langzamer op dan een arme Houtenaar.

Waar die kansenongelijkheid vandaan komt? "Dat is de million dollar question", geeft Ter Weel toe. Dat is vaak niet zo een, twee, drie te zeggen.

Oss vs. Lelystad

Dat iemand uit een arm gezin moeilijker opklimt dan iemand uit een rijk gezin heeft mogelijk te maken met onderwijs. "Kinderen uit rijkere gezinnen doen sneller een hogere opleiding dan kinderen uit armere gezinnen. Daarmee gaat je inkomen op latere leeftijd ook sneller omhoog."

Maar er zijn ook andere verklaringen mogelijk voor verschillen in kansengelijkheid. Ter Weel verwijst naar twee andere gemeenten: Oss en Lelystad, steden met een vergelijkbare omvang. "Jonge mensen zijn in beide steden relatief arm, maar in Lelystad wordt het op latere leeftijd beter. Dat zou kunnen doordat die stad dicht bij Amsterdam ligt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PvdA: ongelijkheid niet meer accepteren en herverdeling welvaart

Staphorst vs. Amstelveen 

Amsterdam is namelijk een studentenstad. En jonge mensen die wonen in een studentenstad lijken makkelijker op de sociaal-economische ladder te klimmen dan mensen die daar niet wonen, zo signaleert SEO. Daarnaast is de arbeidsmarkt in de Randstad sterker, waardoor het makkelijker is om later op te klimmen.

Een voorbeeld: iemand die op 28-jarige met een laag inkomen woont in Utrecht, Delft, Amsterdam of Amstelveen verdient als veertiger gemiddeld zo'n 33.000 euro. Een 28-jarige die woont in Staphorst, Oldebroek of Edam-Volendam en start met een even laag inkomen, komt als veertiger uit rond de 24.000 euro.

Biblebelt

Dat heeft deels te maken met de studentensteden en de arbeidsmarkt, maar deels ook met de Biblebelt, schrijft SEO: vrouwen klimmen in streng christelijke gemeenten minder hard op de sociaal-economische ladder dan in veel andere gemeenten.

Aanwijzen wat gemeenten 'goed' of 'fout' doen, gaat dus niet zo gemakkelijk. Uiteindelijk zijn er veel factoren die kunnen meespelen. Het is desalniettemin zeer de moeite waard om uit te zoeken, stelt Ter Weel. Voer voor vervolgonderzoek dus.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van