Conflict van 17 jaar

Vliegtuigruzie tussen EU en VS voorlopig beslecht: importheffingen opgeschort

05 maart 2021 19:12 Aangepast: 05 maart 2021 19:38
Een fabriek van Airbus in de Spaanse stad Sevilla. Beeld © ANP

De Europese Unie en de Verenigde Staten leggen elkaar even geen importheffingen op. Die waren ingevoerd vanwege een liefst zeventien jaar durende ruzie waarbij de twee machtsblokken elkaar beschuldigen van het geven van oneerlijke staatsteun aan vliegtuigbouwers Airbus (EU) en Boeing (VS).

De EU en de VS schorten alle importheffingen voor zeker vier maanden op, zo maken zij vrijdagavond in een gezamenlijke verklaring bekend.

Vanmiddag was een overleg tussen de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Zij spreekt op Twitter van 'een nieuwe start'. De EU wil nu bovendien een permanente oplossing vinden voor het geschil. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaat de vliegtuigruzie tussen de VS en EU verder

Langste handelsconflict

De heffingen zijn het gevolg van het langst slepende handelsconflict uit de geschiedenis van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Daarbij vinden de Amerikanen dat het Europese Airbus ongeoorloofde staatssteun krijgt via gunstige leningen, terwijl de EU nagenoeg dezelfde klacht heeft over oneerlijke Amerikaanse steun aan Boeing.

Dat had fikse gevolgen. Zo kreeg de regering-Trump in 2019 toestemming van de WTO om heffingen met een waarde van 7,5 miljard dollar op te leggen aan de EU. Het ging op producten als kaas, olijven en Schotse whiskey. 

Vorig jaar sloeg Europa terug met nieuwe importheffingen van zo'n 4 miljard dollar miljard euro die Amerikaanse exporten naar de EU raakten.

'Belangrijke doorbraak'

Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (handel) noemt het besluit van vrijdag een 'belangrijke doorbraak' die goed is voor alle Europese bedrijven die goederen naar de VS exporteren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van