Ga naar de inhoud
Oud-baas blijkt fraudeur

Schandaal bij de landsadvocaat: wat is er aan de hand?

Het kantoor van Pels Rijcken in Den Haag. Beeld © Roger Dohmen

Een van de bekendste en meest prestigieuze advocatenkantoren van het land is in een grote crisis beland. De voormalig topman van Pels Rijcken, dat ook optreedt als landsadvocaat, fraudeerde voor miljoenen en stapte eind vorig jaar uit het leven. Vijf vragen en antwoorden.

Wat is er aan het licht gekomen?

Deze week kwam naar buiten dat voormalig topman Frank Oranje jarenlang geld van klanten heeft weggesluisd naar rekeningen van zichzelf. Als notaris had hij toegang tot derdengeldrekeningen, dat zijn rekeningen waar geld van klanten tijdelijk op wordt gestald. Door het vervalsen van stukken wist hij verborgen te houden dat hij geld via omwegen naar zichzelf over kon maken, schrijft het kantoor.

Uit de verklaring blijkt ook dat de fraude jarenlang onopgemerkt bleef en plaatsvond in drie verschillende dossiers. Om hoeveel geld het precies gaat, is niet bekendgemaakt.

Hoe werd de fraude bekend?

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) deed als sinds 2019 onderzoek naar de verdachte transacties, blijkt nu. In september vorig jaar wed Pels Rijcken door het OM hiervan op de hoogte gesteld.

Oranje was toen nog de baas van het kantoor, maar werd direct geschorst. Ook werd hem de toegang tot het pand en de systemen ontzegd. Twee maanden later stapte Oranje uit het leven.

Fraudeurs
Lees ook:
Fraudeurs zijn opvallend vaak mannen van een jaar of 40

Wie zijn er nog meer betrokken?

Volgens Pels Rijcken lijkt het erop dat er geen andere medewerkers betrokken zijn bij de fraude dan Oranje zelf. Dat is de voorlopige conclusie uit het onderzoek dat het kantoor heeft laten uitvoeren door Deloitte nadat het op de hoogte was gesteld van de verdenkingen. Dat onderzoek is bijna afgerond.

De Haagse deken van de Orde van Advocaten heeft wel aangekondigd een onderzoek in te stellen om te achterhalen of advocaten van het kantoor niet toch ook betrokken waren bij de fraude.

Hoe nu verder?

Het OM heeft het onderzoek even op een wat lager pitje gezet nadat Oranje was overleden. Ook wordt er afgewacht wat er uit het definitieve onderzoeksrapport van Deloitte komt. Oranje zelf kan in ieder geval niet meer vervolgd en berecht worden omdat hij is overleden.

Het geld dat Oranje heeft gepikt heeft Pels Rijcken inmiddels vergoed aan de eigenaren, laat het kantoor weten.

Wat vindt het kantoor er eigenlijk van?

Pels Rijcken zegt 'geschokt' te zijn door het gedrag van Oranje 'en begrijpt niet wat hem heeft bewogen'. "Hij heeft het vertrouwen in hem als notaris ernstig beschaamd."

Voor zijn dood heeft hij geen uitleg willen geven over zijn daden.

 

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Bron: RTL Z