Addertjes onder het gras

Belastingaangifte in coronatijd: hier moet je op letten

01 maart 2021 06:53 Aangepast: 01 maart 2021 15:23
Beeld © Peter Hilz

Vanaf vandaag kun je weer belastingaangifte doen. Als je een brief op de mat hebt gehad, moet je dat voor 1 mei hebben gedaan (of uitstel vragen). Door de coronacrisis is er wel een aantal zaken om goed op te letten, voor zowel particulieren als ondernemers.

De overheid heeft sinds het begin van de coronacrisis heel veel steunmaatregelen opgetuigd waar burgers en ondernemers gebruik van kunnen maken om de crisis financieel te overleven. Dat betekent wel dat je nog beter moet opletten bij de aangifte of alles wel in orde is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een jaar corona, 30 miljard belastinggeld aan steun: hier ging het heen

Geen rente betaald? Dan ook niet aftrekken

Een van de favoriete aftrekposten is de hypotheekrenteaftrek. De rente die je aan de bank betaalt voor je hypotheekschuld mag je, onder een aantal voorwaarden, aftrekken van je bruto inkomen. Daardoor daalt het bedrag waarover je belasting hoeft te betalen. Meestal zorgt dat ervoor dat je geld terugkrijgt.

Nu komt de grote maar: hypotheekverstrekkers hebben dit jaar mensen de mogelijkheid gegeven om tijdelijk een betaalpauze in te gelasten voor de hypotheek. Als je daarvan gebruik hebt gemaakt, geldt in de meeste gevallen dat je ook minder hypotheekrente kunt aftrekken, waarschuwt de Belastingdienst.

TOFA: gewoon belast

Flexwerkers die gebruik hebben gemaakt van de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA), moeten hierover nog wel belasting betalen. Flexers die hun inkomen weg zagen vallen konden voor de maanden maart, april en mei, onder allerlei voorwaarden, een tegemoetkoming krijgen van 1650 euro. Prettig, maar het wordt wel gewoon als inkomen gerekend, en dus moet er belasting over betaald worden.

Als het goed is, is dit wel al van te voren ingevuld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwanger, brand of ziek: daar gaat je coronasteun

Soepele regels voor zzp'ers

Voor zzp'ers zijn de regels wat versoepeld dit jaar. Zelfstandigen zonder personeel komen normaal alleen in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek (een bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen) en de startersaftrek (nog een extra aftrek voor nieuwe ondernemers) als ze minimaal 1225 uur per jaar aan hun zaak hebben gewerkt.

Door de coronacrisis is dat voor veel zzp'ers niet mogelijk geweest. Voor de periode tussen 1 maart en 30 september mag je van de fiscus dit jaar sowieso 24 uur per week rekenen, ook al maakte je die uren niet echt.

Maar ook hier zit wel een addertje onder het gras: als je in loondienst bent gaan werken omdat je als zzp'er niet aan de bak kwam, dan gelden de versoepelde regels niet voor de periode dat je voor een baas werkte.

TOZO is inkomen

Zzp'ers die een TOZO-uitkering kregen (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) moeten daarover, net als TOFA-ontvangers wel nog belasting betalen. Met de TOZO kunnen ondernemers die bijna niets meer verdienen een aanvulling op het inkomen krijgen tot bijstandsniveau.

Sommige steun is belastingvrij

Heeft jouw bedrijf steun gekregen in de vorm van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) of de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)? Deze subsidies blijven wel onbelast en moeten worden opgegeven als 'vrijgestelde winstbestanddelen'.

Dat geldt dan weer niet voor de NOW, de loonkostensubsidie. Deze subsidie moeten werkgevers wel rekenen als bedrijfsinkomsten. In principe moet daar dus wel belasting over betaald worden.

Dat wil zeggen: als er wat overblijft om winstbelasting over te heffen. Voor veel bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de regeling, zal hiervan geen sprake zijn. Als het jaar met verlies wordt afgesloten dan verrekent de Belastingdienst dat verlies – als het goed is – automatisch met winsten van de afgelopen drie jaar. Dat betekent dus ook dat je eerder betaalde winstbelasting dan weer (deels) terugkrijgt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van