Verkopen ingestort

Lockdown hakt er ongenadig hard in bij winkels die geen eten verkopen

26 februari 2021 09:03 Aangepast: 26 februari 2021 17:34
De winkels hebben het moeilijk. Beeld © ANP

Januari was een bijzonder zware maand voor de detailhandel. Consumenten kochten bijna 6 procent minder dan een jaar eerder. Vooral winkels in non-food, zoals kleding en schoenen, kregen grote klappen. Zij mochten niet open, alleen winkels die voedsel verkopen ontkomen aan de strenge lockdownregels.

En die tweedeling is goed te zien in de cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). De omzet van supermarkten en andere winkels die voedsel verkopen en dus wel open mochten, steeg met 8,6 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weinig vertrouwen in shoppen op afspraak: 'Financiële nood winkeliers is hoog'

Deuren gesloten

Heel anders was dat voor de winkels die geen voedsel verkopen. Vanwege de lockdown moesten zij hun deuren gesloten houden. Hun omzet kelderde dan ook met maar liefst 37,7 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.

De hoeveelheid spullen die we kochten daalde nog harder, maar dat werd een klein beetje gecompenseerd doordat de prijzen ietsje hoger lagen dan vorig jaar.

Online

Winkeliers in non-food konden alleen online nog iets verkopen. De totale omzet van webwinkels verdubbelde in januari dan ook bijna.

Desondanks zagen winkels in kleding (-61 procent) en schoenen (-54 procent) hun omzet fors kelderen. We kochten ook minder recreatie-artikelen (-43 procent), meubelen (-38 procent) en consumentenelektronica (-34 procent).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote winkels niet blij met opening op afspraak: 'Hebben we niets aan'

December

In december was er ook al sprake van een flinke daling van de winkelverkopen van 3,2 procent. In de eerste twee weken van december waren de fysieke winkels nog wel open, de lockdown ging op 15 december in. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van