21 procent btw

Poppodia hekelen hoge btw voor online concerten: 'Extreem zuur'

24 februari 2021 15:30 Aangepast: 24 februari 2021 17:12
Een online concert van de Dutch Composers NOW tijdens het Amsterdam Dance Event. Beeld © ANP

Poppodia die nog een beetje omzet binnen willen harken door concerten tegen betaling te streamen, komen van een koude kermis thuis. Dat is al geen vetpot, maar ze zijn ook nog eens verplicht om daar een hoger btw-tarief voor te rekenen.

Voor normale liveoptredens, of het nu theater is of een popconcert, geldt dat over de ticketprijs het lage btw-tarief van 9 procent in rekening gebracht mag worden. Maar stream je datzelfde concert online tegen betaling? Dan komt er 21 procent omzetbelasting bovenop.

Zuur

"Het is gewoon extreem zuur dat op het moment dat poppodia niks anders kunnen ze ook nog worden geconfronteerd met een hoger btw-tarief", zegt SP-Kamerlid Peter Kwint, die eerder hierover al vragen stelde aa staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën.

Ook de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals verzet zich tegen het hogere btw-tarief voor online concerten. Directeur Berend Schans vertelt dat hij, samen met andere cultuurorganisaties, aandacht heeft gevraagd bij het kabinet voor de zaak, maar tot nu toe mocht dat niet baten.

Geloof er geen zak van

Vijlbrief schrijft aan de Kamer dat het tarief niet eens omlaag kán, omdat Europese btw-regels dat niet toelaten. Aan dat verweer heeft Schans geen boodschap. "Dat is natuurlijk onzin. Als er iemand iets aan kan doen, dan is het de regering."

Ook Kwint heeft zo zijn bedenkingen bij de woorden van de staatssecretaris. "Ik heb niet het idee dat hij het geprobeerd heeft. Mij maak je niet wijs dat je dit niet kunt verdedigen als crisismaatregel”, aldus het Kamerlid. "Ik geloof er geen zak van dat de Europese Commissie met een bonnenboekje naar Den Haag zou komen", vervolgt hij.

Een woordvoerder van de staatssecretaris benadrukt trouwens dat er wel degelijk serieus is gekeken naar de mogelijkheid van een btw-verlaging binnen de Europese staatssteunregels, maar dat dit niet mogelijk is gebleken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Consument merkt niks van lagere btw op e-books

Volgens Kwint lijkt er eerder sprake van onwil. Uit de beantwoording van de Kamervragen blijkt overigens ook wel dat Vijlbrief, nog los van eventuele Europese bezwaren, er weinig in ziet om het btw-tarief voor online concerten gelijk te trekken met dat voor offline optredens.

"Dit zou direct uitstralingseffecten hebben naar alle elektronische diensten ook buiten de culturele evenementen (bijvoorbeeld het streamen van muziek, series en films)", schrijft Vijlbrief. Hij denkt dat het niet haalbaar is om zo'n btw-verlaging te beperken tot slechts het streamen van cultuuruitingen. Bovendien denkt het kabinet dat de andere steunpakketten een effectiever middel zijn om de cultuursector te steunen dan een btw-verlaging, vult de woordvoerder aan.

Extra belemmering

Wat Schans betreft is het hogere btw-tarief ten opzichte van het tarief dat normaal voor liveoptredens geldt een extra belemmering om nog wat geld te verdienen voor de sector en dus moet daar toch iets aan veranderen. Overigens zal het betaald aanbieden van online concerten en optredens zeker niet de heilige graal zijn voor de artiesten en de podia, zegt hij er alvast bij.

"Als je veel gaat streamen, dan ga je concurreren met dingen die op het internet interessant zijn." Omdat er al zoveel te vinden is, vaak gratis en met een zeer hoge productiekwaliteit, moeten artiesten en podia dan ook nog eens extra investeren om de productiewaarde omhoog te schroeven. Dat geld is er in de meeste gevallen simpelweg niet.

Daarnaast, zegt hij: "Je concurreert ook nog met dode artiesten, dat maakt het heel ingewikkeld." Daarmee doelt Schans op uitstekende liveregistraties van artiesten van weleer, die gewoon integraal op Youtube te bekijken zijn.

Kamervragen

Ook Kwint ziet dat het hoe dan ook lastig is om online geld te verdienen voor poppodia op dit moment, 'maar het is het enige wat je kunt nu'. En daarom zou wat hem betreft alles gedaan moeten worden ervoor te zorgen dat podia en artiesten nog wat kunnen verdienen. Het verlagen van de btw hoort daarbij.

De SP wil zich nog niet bij de zaken neerleggen, en zal opnieuw vragen stellen aan de staatssecretaris, aldus Kwint.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van