Wachten op Europees Parlement

Rollen omgedraaid: EU haalt brexitdeadline niet en krijgt uitstel van VK

23 februari 2021 17:53 Aangepast: 23 februari 2021 18:02
De Britse premier Boris Johnson heeft de deal al ondertekend. Beeld © Eyevine

De afgelopen jaren waren het vooral de Britten die keer op keer om uitstel moesten vragen omdat ze een brexitdeadline voorbij lieten gaan, maar nu zijn de rollen omgedraaid. De EU kan het handelsverdrag niet op tijd goedkeuren, en wil twee maanden extra tijd.

En die tijd krijgt de EU ook, laat een woordvoerder van de Britse regering weten. Zij het met enig chagrijn.

Op het nippertje

De brexitdeal kwam op kerstavond pas rond, terwijl hij al op 1 januari van kracht moest worden om de ergste problemen aan de grens te voorkomen. Het belangrijkste verschil van een leven met deal is dat er niet van de ene op de andere dag importheffingen hoefden te worden ingevoerd.

Verder zijn er op allerlei fronten afspraken gemaakt. Zoals over visserijrechten, regels waar bedrijven zich aan moeten houden, milieustandaarden, werknemersrechten, databescherming en nog een lange reeks andere thema's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op de valreep brexitdeal: 'Kerstcadeau op allerlaatste moment'

Maar die deal is nog steeds niet officieel goedgekeurd door alle partijen. Met kerst werd afgesproken dat het akkoord per 1 januari alvast voorwaardelijk van kracht mocht worden, tot uiterlijk 28 februari. Tegen die tijd zouden ook het Europees Parlement en de Raad van de EU, waarin de EU-landen zijn vertegenwoordigd, hun goedkeuring moeten geven.

Mislukt

Maar dat is jammerlijk mislukt. De tekst meer dan 1200 pagina's juristerij is nog niet in alle 24 EU-talen vertaald, en dat is van essentieel belang om alle volksvertegenwoordigers en landendelegaties de kans te geven om de inhoud goed te kunnen beoordelen, vindt de EU. Daarom vroeg het eerder deze maand al uitstel aan de Britten. Vandaag is dat uitstel ook verleend, tot 30 april.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexit: paspoortcontrole en roamingkosten, dit verandert er voor jou

"Het is teleurstellend dat de EU zijn interne processen niet heeft afgekregen op de afgesproken termijn met het oog op de onzekerheid die dit creëert voor bedrijven en individuen aan beide kanten", aldus een woordvoerder van de Britse regering. Die zegt verder te verwachten dat de EU zich nu wel aan de tijdslijn houdt.

Sneer

De sneer van de Britten, die de deal wel al officieel geratificeerd hebben, komt na jaren waarin juist zij geregeld de zwarte piet kregen toegespeeld omdat deadlines werden overschreden. Zo werd de brexitdatum tot drie keer toe verzet, omdat het Britse parlement en de regering met elkaar overhoop lagen over de deal die toen in de maak was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van