+9 procent

Recordmaand januari: gekte op woningmarkt neemt nog meer toe

22 februari 2021 08:44 Aangepast: 22 februari 2021 09:27
Een vrouw kijkt naar het aanbod bij een makelaar. Beeld © Peter Hilz

Het blijft maar records regenen op de woningmarkt. Huizen waren in januari maar liefst 9,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in twee jaar. Bovendien werden er meer huizen verkocht dan ooit eerder in een januarimaand.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS en het Kadaster.

Wie dacht dat er na jaren van onstuimige prijsstijgingen, de diepste crisis sinds de oorlog en bijbehorende lockdowns wel een prijsdaling moest komen, heeft het mis. Voorlopig blijkt de huizenmarkt nog altijd immuun voor de coronacrisis.

Inmiddels verwachten de meeste experts ook voor dit jaar weer stijgende prijzen, maar eerder werd er wel degelijk uitgegaan van een naderende daling van de huizenprijzen. Het Centraal Planbureau (CPB), een overheidsinstantie die de economie analyseert, en de banken voorzagen aan het begin van de crisis dat de gemiddelde prijs van een huis zou gaan zakken. Maar niets is minder waar voorlopig.

Sterker nog: in 2020 stegen de prijzen harder dan in 2019, en in januari van dit jaar ging het dus nóg harder. Gemiddeld zijn huizen sinds het dieptepunt in 2013 bijna 58 procent meer waard geworden

Veel meer huizen verkocht

Bovendien werden er ook nog eens heel erg veel huizen verkocht. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er 24.516 huizen van eigenaar wisselden in januari. Dat is 40 procent meer dan vorig jaar en het hoogste aantal transacties in januari ooit.

Gemiddeld werden die huizen verkocht voor 357.458 euro. Dat is ruim 28.000 euro meer dan in januari 2020.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van