Bekroonde cocktailmaker

Even geen kopstootjesautomatiek, wel cocktails door de brievenbus

20 februari 2021 14:07 Aangepast: 20 februari 2021 15:30
Tess Posthumus in haar cocktailbar Dutch Courage. Beeld © Ming Chao

Als mede-eigenaar van twee cocktailbars zou je verwachten dat Tess Posthumus in deze tijden met de handen in het haar zit. Maar nee: met brievenbuscocktails en geurkaarsen gebaseerd op haar eigen drankjes maakt de bekroonde cocktailmaker er juist het beste van.

Begin augustus openden Tess Posthumus en haar compagnon Timo Janse hun tweede cocktailbar Dutch Courage in hartje Amsterdam. De plannen voor die bar, waar jenever en oud-Hollandse likeuren de hoofdrol spelen, waren er al voor corona opdook en ondanks de crisis zetten Posthumus en Janse door.

Kopstootjesautomatiek

Dutch Courage, aan de Amsterdamse Zeedijk, valt op doordat er midden in de bar een heuse kopstootjesautomatiek staat. Geen kroketten of kaassouflés, maar hier trek je een flesje jenever in combinatie met een koud biertje uit de muur.

Cocktailbar Dutch Courage met kopstootjesautomatiek. Cocktailbar Dutch Courage met kopstootjesautomatiek.

Het past helemaal bij Posthumus, die een grote voorliefde voor jenever heeft en haar studie sociologie afrondde met een scriptie over jenever en de invloed van globalisering op de Nederlandse drankcultuur. In Dutch Courage kunnen mensen dan ook kiezen uit ruim 150 soorten van dit typisch Nederlandse drankje. Maar nu dus even niet.

Niet alleen maar huilen

Met de tweede lockdown moesten er ‘moeilijke beslissingen’ genomen worden. Van de twaalf werknemers die bij Dutch Courage en hun andere bar Flying Dutchmen werkten zijn er nu nog vijf over. De deuren van de bar zijn dicht en Posthumus verwacht niet voor september weer open te mogen, maar zegt ze: “We zijn niet alleen maar aan het huilen.”

Tess Posthumus en haar compagnon Timo Janse Tess Posthumus en haar compagnon Timo Janse

Het personeel dat in normale tijden cocktails staat te shaken is nu omgetoverd tot een inpak- en bezorgploeg van de producten die vanuit de Flying Dutchmen webshop verkocht worden. Cocktails, bartools en Posthumus’ cocktailboek, maar daarnaast ook eigengemaakte geurkaarsen.

Van cocktails naar kaarsen

Cocktails en kaarsen. Dat lijken twee totaal verschillende producten, maar de werkwijzen hebben wel degelijk een overlap. Het selecteren van de juiste ingrediënten en dan gaan kijken welke combinaties goed werken.

"Bij de kaarsen begint met het uitzoeken van de geuren. Het moet wel kwaliteit zijn en niet stinken naar toiletverfrisser", legt Posthumus uit. Daarna gaat ze met de oliën aan de slag om daar geurcocktails van te maken.

Kaarsen met de geur van een cocktail. Kaarsen met de geur van een cocktail.

"De kaars Lavander Aviation bijvoorbeeld, met lavendel, viool en scandal wood, ruikt als een klassieke Avation cocktail." Zo hebben alle kaarsen een haakje met de cocktails die Posthumus normaal gesproken serveert.

Bar veranderd in pakhuis

Bovendien kunnen geurkaarsen en cocktails ook hetzelfde effect op iemand hebben. "Als je een tropische cocktail drinkt kun je je op een tropisch eiland wanen. Ook bij de geur van een kaars kun je even wegdromen."

Die kaarsen maakt Posthumus thuis en die brengt ze dan op haar scooter naar Dutch Courage dat nu dienst doet als het pakhuis. "De voorraad staat daar, een printer met adreslabels en de dozen worden daar ingepakt. Het is een gek gezicht." 

Bij Flying Dutchmen kunnen cocktails nog worden afgehaald, maar omdat Dutch Courage tot het Wallengebied behoort, mag daar geen alcohol to-go worden aangeboden.

Toch worden er ook daar gelukkig nog steeds cocktails gemaakt, die bij mensen thuis in brievenbuspakketjes bezorgd worden. "Daar kunnen we onze creativiteit in kwijt en wat ons nu drijvende houdt." 

Cocktails door de brievenbus

Elke week kiezen Posthumus en haar collega’s een thema en daarbinnen komen ze met drie cocktails: eentje zoet, eentje fris en eentje sterk. "Zo zit er in elk pakket voor iedereen iets bij." Deze week is zijn het drie variaties op de margarita, omdat het maandag 22 februari Dag van de Margarita is.

Die cocktails worden zorgvuldig samengesteld en getest. En elke woensdag is het productiedag. Dan gaan de drankjes vacuüm verpakt samen met garneringen en een menukaart in een pakketje. Gemiddeld zo’n tachtig pakketten per week.

Posthumus met een strawberry margarita. Posthumus met een strawberry margarita.

Er zijn klanten met een vast abonnement, anderen bestellen een verrassingspakket voor een speciale gelegenheid. Zeker tijdens de eerste lockdown merkte Posthumus dat mensen op die manier de horeca ook willen steunen. "Mensen vonden ons wel zielig", vertelt ze lachend.

Naast het snel verdwijnende spaargeld helpen de cocktailpakketten dan ook zeker om de zaak draaiende te houden. Maar niet minder belangrijk, ze zorgen er ook voor dat Posthumus, die al vele prijzen heeft gewonnen en tot de beste bartenders van de wereld wordt gerekend, kan blijven doen waar ze het beste in is: cocktails maken. "Dat is nog altijd het leukste om te doen." 

Cocktailrecept

Een variant op de margarita, geknipt voor de beginnende lente. "Deze cocktail is gebaseerd op mezcal, dat net wat rokerig is dan tequila. Het geeft die frisse margarita net even dat idee van het wordt wel lente, maar we zitten nog een beetje in de kou.

Smokey Ginger Daisy

  • 45ml Nucano Espadin Joven mezcal
  • 20ml vers citroensap
  • 10ml gember likeur
  • 10ml honing-gember siroop

Shake alle ingrediënten in een cocktailshaker gevuld met ijsblokjes. Schenk uit in een voorgekoeld coupe glas en garneer met een stukje geconfijte gember.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van