Woningtekort

Meer nieuwbouwvergunningen in 2020, maar lang niet genoeg

18 februari 2021 06:34 Aangepast: 18 februari 2021 09:53
Een nieuwbouwwijk in aanbouw. Beeld © ANP

Nederland kampt met een groot woningtekort. Elk jaar worden duizenden huizen bijgebouwd, maar het blijkt niet genoeg. Ook het aantal nieuwbouwvergunningen dat in 2020 werd verstrekt, ligt ver onder het aantal woningen dat het kabinet jaarlijks wilde laten bouwen.

In totaal werd voor bijna 66.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  

In 2019 ging het om ruim 57.000 vergunningen; 2018 telde 70.000 woningbouwvergunningen. Dat er vorig jaar meer vergunningen zijn afgegeven, betekent helaas niet dat die 66.000 huizen dit jaar al worden gebouwd. De doorlooptijd van nieuwbouwwoningen is gemiddeld zo'n twee jaar.  

Woningnood

"De woningnood is een lokaal tekort", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. "Met name in de grote steden en de Randstad. In andere gebieden, waar mensen wegtrekken en de bewoners vergrijzen, is het een heel ander verhaal."

Woondeals

Het hangt er dus helemaal vanaf waar die nieuwe woningen worden gebouwd of ze de woningnood gaan verhelpen. Het kabinet heeft al miljoenen extra uitgetrokken om om snel 27 bouwprojecten, met in totaal ruim 51.000 woningen, mogelijk te maken.

De meeste van deze projecten liggen in gemeenten zoals Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Nijmegen. Dat zijn de gemeenten met de grootste woningnood. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bouwtempo moet omhoog naar 100.000 woningen per jaar'

Bouwkosten hoger

Niet alleen het aantal vergunningen steeg in 2020. Ook de kosten die met de bouw van de woningen gemoeid zijn, de bouwsom, kwamen hoger uit. En flink ook. In 2019 bedroeg de bouwsom voor nieuwbouw 9,1 miljard euro. Afgelopen jaar steeg dat naar 10,8 miljard. 

"Grosso modo kun je zeggen: het aantal vergunningen steeg met 14 procent, de bouwsom met 19 procent, dus de bouwkosten liggen nu 5 procent hoger", aldus Van Mulligen. "Dat kan zijn omdat de samenstelling van de te bouwen woningen anders is geworden of dat het bouwen an sich duurder is geworden."

De prijzen van bestaande en nieuw te bouwen woningen reageren ook nog eens op elkaar, stelt hij. "Het is dan ook lastig op te splitsen welk deel van de kostenstijging aan welke reden is toe te wijzen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder nieuwbouw in 2020: 69.000 nieuwe woningen opgeleverd

De omzet van de bouw in 2020 was ruim 2 procent hoger dan in 2019. Dat is de laagste groei in 5 jaar tijd. In de eerste drie maanden steeg de omzet nog met bijna 10 procent; in de opvolgende kwartalen met –0,5, 1 en bijna 1 procent.  

In welke mate de coronacrisis de omzet in de bouw heeft gedrukt, kan met de CBS-cijfers niet worden vastgesteld, zegt het statistiekbureau.  

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van