Bij pakketbezorger Fedex zijn enkele kostbare zendingen smartphones verdwenen. Drie klanten ontvingen twaalf dozen met houtblokken, waarin 518 gereviseerde telefoons ter waarde van ruim anderhalve ton hadden moeten zitten.
Dat blijkt uit een recente ontslagzaak tegen een koerier van Fedex Nederland. Het pakketbedrijf kon vanochtend nog geen toelichting geven, waardoor niet bekend is of de klanten schadeloos zijn gesteld.
Kostbare zendingen
De koerier, die sinds 2017 bij Fedex werkte tegen een maandsalaris van 2.283 euro bruto, liep op 7 september tegen de lamp.
Een beveiliger van een Rotterdamse parkeergarage zag die dag hoe een hoeveelheid pakketten werd overgeladen van een Fedex-bus in een daarnaast geparkeerde Audi-personenauto. Hij maakte een foto van de bus en meldde de verdachte situatie bij Fedex.
Openhaardhout
Daarop startte Fedex een onderzoek, waarin de bus aan de hand van het nummerbord werd geïdentificeerd. Vervolgens nam het bedrijf contact op met de klanten van de daarin aanwezige zendingen.
Daaruit bleek dat bij drie klanten hun bestelde partijen refurbished smartphones waren verwisseld voor zakken openhaardhout. De telefoons hadden een waarde van 191.000 dollar, ofwel 157.000 euro. Dat komt neer op bijna zes bruto jaarsalarissen van de koerier.
Ontkenning
Tijdens een verhoor ontkende de chauffeur in de parkeergarage te zijn geweest. Als verklaring voor de foto en camerabeelden uit de parkeergarage zei hij dat iemand wellicht een bus met Fedex-stickers en een vals nummerbord had nagemaakt.

Fedex geloofde er niets van, en ontsloeg de man op staande voet. Ook deed het pakketbedrijf aangifte tegen de man.
Protest tegen ontslag
De man stapte daarop naar de rechter, om te protesteren tegen zijn ontslag. Volgens hem wist hij niets van de verdwenen smartphones. Ook betichtte hij Fedex van slecht werkgeverschap, omdat het bedrijf zich gebaseerd zou hebben op de verklaring van slechts één beveiliger.
Bij nader inzien erkende hij wel tijdens zijn pauze geparkeerd te hebben in de betreffende garage. Daarbij zou hij echter geen Audi hebben gezien. Op de camerabeelden uit de parkeergarage waren geen personen goed zichtbaar.
Als hij toch zou worden ontslagen, claimde de koerier ontslagvergoedingen van samen bijna 20.000 euro.
Terecht ontslagen
Maar uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Rotterdamse kantonrechter eerder deze maand heeft geoordeeld dat de man terecht is ontslagen en geen recht heeft op ontslagvergoedingen.
Volgens de kantonrechter kan Fedex 'op basis van haar bevindingen met recht concluderen dat de koerier betrokken was bij de verduistering van de smartphones'. "Een ontslag op staande voet lag daarmee in de rede."
Ook heeft Fedex recht op een gefixeerde schadevergoeding, die werknemers moeten betalen als zij terecht op staande voet worden ontslagen. In dit geval gaat het om een maandsalaris en ten onrechte uitgekeerd loon en vakantiegeld, ter hoogte van bijna 4000 euro.

In een aparte procedure kan Fedex nog de vergoeding van de geleden schade eisen, van 157.000 euro voor de smartphones, kosten van het onderzoek en imagoschade.
Eerdere verdwijningen
Het is de tweede keer in korte tijd dat Fedex in het nieuws komt met de verdwijning van kostbare zendingen. Afgelopen herfst ontsloeg het bedrijf een koerier, wegens betrokkenheid bij de verdwijning van zendingen met juwelen, Rolexen en iPhones ter waarde van bijna 150.000 euro.
Fedex kon vanochtend nog geen commentaar geven op de verdwijningen. Daarom is onbekend of de klanten van het bedrijf schadeloos zijn gesteld, en of het bedrijf de schade probeert te verhalen op de koerier. De advocaat van de koerier was onbereikbaar voor een toelichting.