Ga naar de inhoud
384.000 mensen werkloos

Tweede golf of niet: aantal werklozen gedaald in laatste maanden 2020

Het kantoor van uitkeringsinstantie UWV in Rotterdam. Beeld © Peter Hilz

Ondanks dat een flink deel van de economie werd platgelegd in de laatste maanden van 2020 is de werkloosheid toch gedaald. In het vierde kwartaal stonden er 35.000 minder werklozen geregistreerd dan de drie maanden daarvoor.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De lichte daling van het aantal werklozen volgt op twee kwartalen waarin het aantal werklozen juist enorm steeg, met ruim 70.000 per kwartaal.

Werkloosheid
Lees ook:
Werkloosheid verder omhoog, maar minder hard dan verwacht

Door de afname in de maanden oktober tot en met december waren er in die periode gemiddeld 384.000 mensen werkloos. Dat is 4,1 procent van de beroepsbevolking.

Goed nieuws?

Maar die cijfers zeggen niet alles. Om aan de officiële definitie van een werkloze te voldoen moet je namelijk

  1. geen betaald werk hebben
  2. beschikbaar zijn voor werk
  3. op zoek zijn naar werk
Minder
Lees ook:
Minder werkloosheid lijkt goed nieuws, maar is dat ook zo?

Het kan daarom ook zo zijn dat mensen hun baan verliezen, maar niet direct weer beschikbaar zijn. Dan tellen ze dus niet mee als werklozen. Het kan ook nog zo zijn dat iemand die eerst werkloos was (tijdelijk) de moed opgeeft en niet langer zoekt naar een baan. Ook dan daalt de werkloosheid, maar dat is dan geen goed teken.

Meer mensen aan de bak

Het goede nieuws is dat de daling van de werkloosheid in het vierde kwartaal voor het overgrote deel komt doordat er daadwerkelijk meer werklozen een nieuwe baan vonden.

Per saldo vonden 31.000 werklozen betaald werk. De rest van de daling is wel toe te schrijven aan mensen die de arbeidsmarkt even helemaal vaarwel zeiden.

Seinen niet op groen

Toch is het bepaald niet zo dat de seinen voor de arbeidsmarkt weer allemaal op groen staan. Het aantal gewerkte uren nam namelijk licht af, met 1,2 procent. Ook het aantal banen nam af (dat betekent niet dat de werkloosheid toenam, want iemand kan meerdere (bij)banen hebben) en ook het aantal vacatures daalde.

De verwachting is ook dat dit jaar het aantal werklozen enorm gaat oplopen. De Nederlandsche Bank (DNB) becijferde in december dat de werkloosheid dit jaar waarschijnlijk oploopt tot 6,5 procent. Dat betekent dat 634.000 mensen straks langs de kant staan

Om 9.30 uur maakt het CBS bekend hoe de Nederlandse economie er in zijn geheel voorstaat. Dan worden de cijfers over de economische groei bekendgemaakt.