Opvolger Azevêdo

Nigeriaanse benoemd tot baas Wereldhandelsorganisatie

15 februari 2021 16:08 Aangepast: 15 februari 2021 16:12
Ngozi Okonjo-Iweala in haar thuiskantoor. Ze werkt vanuit de Amerikaanse plaats Potomac, vlakbij Washington DC. Beeld © ANP Foto

De Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala is benoemd als nieuwe baas van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Zij is de eerste vrouw die deze topfunctie bekleedt sinds de oprichting van de WTO in 1995.

Op een digitale bijeenkomst gingen alle 164 lidstaten akkoord met de voordracht. Onlangs leek al dat de laatste grote horde was genomen, toen de Verenigde Staten formeel hun steun uitspraken voor de Afrikaanse.

Lamgeslagen

Onder voormalig president Donald Trump zorgde de VS nog voor problemen in de zoektocht naar een nieuwe baas voor de internationale scheidsrechter voor handelsgeschillen. Terwijl Okonjo-Iweala brede steun genoot bij WTO-leden, blokkeerde het Witte Huis haar benoeming omdat de voorkeur uitging naar de andere overgebleven kandidate, de Zuid-Koreaanse Yoo Myung-hee.

Onder leiding van Trump trokken de VS zich steeds minder aan van de WTO. Doordat de Amerikaanse regering weigerde nieuwe leden voor de belangrijkste geschillencommissie van de organisatie te benoemen, werd het orgaan feitelijk lamgeslagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wereldhandelsorganisatie verliest macht, wordt 'tijger met kunstgebit'

Kaag niet beschikbaar

De 66-jarige Okonjo-Iweale was eerder minister van Financiën en van Buitenlandse Zaken in haar geboorteland Nigeria. Ze maakte ook carrière als ontwikkelingseconoom en leidinggevende voor de Wereldbank.

De topfunctie bij de WTO kwam in augustus onverwacht vrij door het terugtreden van de Braziliaan Roberto Azevêdo, een jaar voordat zijn termijn zou aflopen. Aanvankelijk circuleerde ook de naam van de Nederlandse minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) als opvolger, maar zij liet weten niet beschikbaar te zijn.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van